Hindi etlerinden izole edilen koagulaz pozitif stafilokokların enterotoksin oluşturma yeteneklerinin EIA (enzyme ımmuno assay) yöntemiyle belirlenmesi


Tezin Türü: Yüksek Lisans

Tezin Yürütüldüğü Kurum: Ankara Üniversitesi, Sağlık Bilimleri Enstitüsü, Türkiye

Tezin Onay Tarihi: 2007

Tezin Dili: Türkçe

Öğrenci: SERHAT KILIÇ

Danışman: ÖZLEM KÜPLÜLÜ

Özet:

Bu çalısmada, Eylül-Aralık 2006 tarihleri arasında Ankara’nın degisik marketlerindepaketlenmis olarak satısa sunulan 3 firmaya ait toplam 52 hindi eti örneginde (39 butve 13 kanat) koagulaz pozitif stafilokokların varlıgının ortaya konulması ve toksinolusturabilme yeteneklerinin belirlenmesi amaçlanmıstır.Çalısma kapsamında, incelenmis olan 52 hindi eti örneginin 51’inde (% 98)minimum 1.0x102 kob/g, maksimum 4.3x106 kob/g, ortalama olarak 6.3x103 kob/gdüzeyinde mikrokok/stafilokok saptanmıstır. Örneklerin 5’inde (% 9.61) koagulazpozitif reaksiyon veren izolatlar saptanmıs olup, sayıları minimum 1.0x102 kob/g,maksimum 1,3x104 kob/g, ortalama olarak 9.3x102 kob/g düzeyinde belirlenmistir.Elde edilen 241 izolattan 13’ünün (% 5.3) koagulaz reaksiyonu pozitif olaraksaptanmıstır. Koagulaz pozitif izolatlardan 4’ünün (% 30.76) enterotoksin olusturmayeteneginde oldugu, bunlardan 2’sinin yalnızca C tipi, 1’inin yalnızca B tipi, 1’inin Bve C tipi enterotoksinleri birlikte olusturabildigi saptanmıstır.Bu çalısma kapsamında incelenen hindi parça etlerinin bir bölümünün,enterotoksijenik stafilokoklarla kontamine oldugu ve halk saglıgı açısından riskolusturabilecegi belirlenmistir. Sonuç olarak, enterotoksijenik stafilokoklardan ilerigelebilecek gıda intoksikasyonlarından korunabilmek açısından, kanatlıkesimhanelerinde HACCP ve GMP gibi sistemlerin uygulanmasının ve genel hijyenkurallarına uyulmasının önemli oldugu düsünülmektedir.AbstractIn this study, a total of 52 turkey meat samples (including 39 legs and 13 wings) ofthree firms were obtained from different markets in Ankara, as a purpose fordetermination of coagulase positive staphylococci enterotoxigenicity.According to analysis, the micrococcus/staphylococcus levels in examined 52turkey meat samples were minimum 1.0x102 cuf/g, maximum 4.3x106 cfu/g andaverage of 6.3x102 cfu/g. 5 of the samples (% 9.61) which had coagulase positiveisolates and the numbers of isolates were minimum 1.0x102 cfu/g, maximum 1.3x104cfu/g and average of 9.3x102 cfu/g.The 13 of 241 isolates (% 5.3) found coagulase positive. 4 of coagulasepositive isolates were enterotoxigenic and 2 of this had only C type, 1 of this hadonly B type and 1 of this had both B and C type enterotoxins produce ability.In conclusion, a part of the examined turkey meats were found to becontaminated and it should be a risk for public health. It’s very important that toprotect from food intoxication caused of enterotoxigenic staphylococci HACCP andGMP systems must built in poultry slaughterhouses and obeying to general hygienicrules.