Farklı yapıdaki yapay dişlerin mikrosertlik, yüzey pürüzlülüğü ve renk stabilitesi üzerinde değişik sıvı ortamlarının etkisinin değerlendirilmesi


Tezin Türü: Doktora

Tezin Yürütüldüğü Kurum: Ankara Üniversitesi, Sağlık Bilimleri Enstitüsü, Türkiye

Tezin Onay Tarihi: 2012

Tezin Dili: Türkçe

Öğrenci: ŞULE TUĞBA ÖZAK

Danışman: PELİN ÖZKAN

Özet:

Yapay dişler fonksiyon, fonasyon ve estetiği restore etmek için hareketli protezlerin en önemli bileşenidir. Yapay dişlerin üretiminde akrilik rezin ve porselen kullanılmaktadır,ancak bu iki malzeme de ideal bir yapay dişten istenen özellikleri tam olarak karşılamamaktadır. Yapay diş için kullanılan materyalin iyi mekanik ve fiziksel özellikler göstermesi beklenir. Çapraz bağlantı ajanları içeren modifiye akrilik rezinler ve farklı doldurucular içeren kompozit rezinler kullanılarak üretilen yeni yapay diş çeşitleri yaygınlaşmaya başlamıştır. Bununla birlikte, içerik ve özellikleri hakkında kanıta dayalı bilgi yetersizdir. Bu çalışmanın amacı, piyasada bulunan dört farklı yapay diş materyalinin farklı içecekler karşısında mikrosertlik, yüzey pürüzlülüğü ve renk stabilitelerinin değerlendirilmesidir.Toplamda 4 farklı yapay diş grubu olmak üzere konvansiyonel akrilik rezin (MajorDent, Major Prodotti Dentari S.p.A., Moncalieri, Italy), güçlendirilmiş akrilik rezin (Integral,Merz Dental GmbH, Lütjenburg, Germany), mikro dolduruculu akrilik rezin (SR Orthosit PE,Ivoclar Vivadent, Schaan, Lichtenstein) ve nano dolduruculu akrilik rezin (Veracia, ShofuInc., Kyoto, Japan) dişler kullanılmıştır. Her diş grubundan, 10 adet maksiller 1. ve 2.molarlar ve santraller olmak üzere her 5 solüsyon için toplam 400 örnek kullanılmıştır.Molar dişler mikrosertlik ve yüzey pürüzlülüğü testlerinde, santral dişler ise renk stabilitesi testinde kullanılmıştır. Örnekler 4 farklı içeceğe (çay, kahve, kola ve vişne suyu) ve distile suya 37 ± 1 °C’de toplam 6 gün olmak üzere tabi tutulmuştur. Bu test süresi 6 aylık protez kullanımını ve ortalama içecek tüketimini simüle eder. Bu simülasyona göre, yapay dişlerin başlangıç, 1. hafta, 1. ay, 3. ay ve 6. aylardaki mikrosertlik, yüzey pürüzlülüğü ve renk değişimleri ölçülmüştür. Renk değişimini belirlemede CIE L*a*b* sistemi kullanılmıştır.Örnekler solüsyonlara maruz bırakılmadan önce 37 ± 1 °C’de 24 saat distile suda bekletilmişitir. Solüsyonlar her gün yeniden hazırlanmıştır. Her örnek için 3 ölçüm yapılarak her test için ortalama değerler hesaplanmıştır.Mikrosertlik, yüzey pürüzlülüğü ve renk değişimi ölçüm sonuçları için, farklı yapıdayapay dişler ve değişik sıvı ortamlar arasındaki farklılıkların tespiti için tek yönlü varyans analizi (ANOVA) kullanılmıştır.Distile su, çay ve vişne suyunda bekleyen örneklerde 1. haftadan itibaren mikrosertlik değerlerinde belirgin bir düşüş vardır (p<0,01). Kolada bekleyen örneklerin mikrosertlik değerlerindeki düşüş 1. aydan itibaren belirginken kahve için 6. ayda belirgin düşüş gözlenmiştir (p<0,01). Bütün diş grupları için mikrosertlik değerlerinde 1. haftadan itibaren belirgin bir düşüş vardır (p<0,01). 1. aydan sonra 6. aya kadar belirgin bir düşüş gözlenmemiştir. Sıvı ortamların mikrosertlik değerleri üzerindeki etkileri farklı değildir(p>0,01). Sadece vişne suyunda bekleyen Veracia diş örneklerinin mikrosertlik değerleri diğer sıvı ortamlardan belirgin olarak fazla düşüş göstermiştir (p<0,01).Distile su dahil tüm sıvı ortamlarda bekleyen bütün diş gruplarının yüzey pürüzlülüğü değerlerinde 3. aydan itibaren belirgin bir artış vardır (p<0,01). 6. ay değerleri hem diş grupları hem de sıvı ortamlar için genel olarak 3. aydan farklı değildir. İntegral dişlerin yüzey pürüzlülüğü değerlerinde sıvı ortamların etkileri arasında fark bulunmamıştır(p>0,01). Major dişler için en yüksek pürüzlülük değerleri kahvede, Veracia ve Orthosit dişler için ise en yüksek pürüzlülük değerleri kolada bekleyen örneklerde gözlenmiştir(p<0,05).Distile su ve kolada bekleyen örneklerde zamanla oluşan renk değişimi istatistiksel olarak anlamlı değildir (p>0,01). Çay ve vişne suyunda bekleyen örneklerde 1. aydan itibaren belirgin bir renk farkı gözlenirken, kahvede bekleyen örneklerde ise 6. aydan itibaren renk farkı gözlenmiştir (p<0,01). Major dişler için istatistiksel olarak anlamlı bir renk değişimi gözlenmemiştir (p>0,01). İntegral ve Veracia dişler için 6. ayda, Orthosit dişler için ise 1. ayda renk değişimi gözlenmiştir (p<0,01). En yüksek renk değişimi kola dabekleyen İntegral ve Major dişlerde gözlenirken, Veracia ve Orthosit dişler için ise çayda bekleyen örneklerde en fazla boyanma izlenmiştir (p<0,01).Günlük tüketilen içecekler yapay dişlerin yüzey özelliklerini, mikrosertliklerini ve renk özelliklerini değiştirebilir. Bu mekanik ve fiziksel özellikleri geliştirmek için, doldurucu büyüklüğü ve polimer matriks kontrol edilerek yeni yapay dişler geliştirilmiştir. Çalışmanın sonuçlarına göre, mikrodolduruculu kompozit rezin dişler en ideal mekanik ve fizikselözelliklere sahiptir.AbstractArtificial teeth are the most important component of a removable denture in restoringfunction, phonation and aesthetics. Acrylic resins and porcelains have been used for thefabrication of artificial teeth; however, neither type completely accomplishes therequirements for an ideal prosthetic tooth. Good mechanical and physical properties arerequired of materials used for artificial teeth. New types of artificial teeth using modifiedacrylic resin that incorporate cross-linking agents and composite resin containing differenttypes of filler have become increasingly common. However, evidence-based informationregarding composition and properties is lacking. The purpose of this study was to evaluatethe microhardness, surface roughness and color stability of four commercially availabledenture teeth materials against various beverages.Conventional acrylic resin teeth (Major Dent, Major Prodotti Dentari S.p.A.,Moncalieri, Italy), reinforced acrylic resin teeth (Integral, Merz Dental GmbH, Lütjenburg,Germany), microfiller composite resin teeth (SR Orthosit PE, Ivoclar Vivadent, Schaan,Lichtenstein), and nanofiller composite resin teeth (Veracia, Shofu Inc., Kyoto, Japan) wereused, for a total of 4 different denture teeth groups. From each group of denture teeth, 10maxillary first and second molars and central incisors for a total of 200 specimens wereimmersed in each of the 5 solutions. The specimens were subjected to 4 beverages (tea,filtered coffee, cola, and cherry juice) and distilled water for a total of 6 days at 37 ± 1 °C.This test period simulates the effects of 6 months of denture usage and normal beverageconsumption. According to this simulation, the baseline, 1 week, 1 month, 3 months and 6months values for Vickers microhardness, surface roughness, and colour change of dentureteeth were measured. Colour changes were characterized in the CIE L*a*b* colour space.Before immersing each set of denture teeth into the solutions, they were stored in distilledwater at 37 ± 1 °C for 24 hours. Solutions were refreshed every day. Three readings wererecorded for each sprecimen and the mean values were calculated for each test.The differences of each value were calculated by one-way ANOVA statistically.Distilled water, tea and cherry juice decreased the microhardness values from 1stweek (p<0.01). The microhardness values of the specimens immersed in cola decreased from1st month whereas the ones immersed in filtered coffee decreased from 6th monthsignificantly (p<0.01). The microhardness values significantly decreased in all beveragesfrom 1st week (p<0.01). After 1st month there were no significant decrease until 6th month.There were no difference among the effects of beverages on microhardness values (p>0.01).However, the specimens of Veracia immersed in cherry juice showed a significant decreasein microhardness values (p>0.01).The surface roughness values increased significantly in all beverages (p<0.01)especially from 3rd month. The surface roughness values for 6th month and 3rd month werenearly the same. There were no significant differences among the beverages for thespecimens of İntegral (p>0.01). The highest surface roughness values for Major teeth werefound in filtered coffee, for Veracia and Orthosit teeth were found in cola (p<0.05).For colour changes (ΔE) there was no significant difference among the specimensimmersed in distilled water and cola (p>0.01). Tea and cherry juice had significant effects on colour changes from 1st month, whereas a significant difference was established for filteredcoffee from 6th month (p<0.01). There was no significant difference for the colour changes of Major teeth (p>0.01). Significant colour changes were observed at 6th month for Integraland Veracia teeth and at 1st month for Orthosit teeth (p<0.01). The highest colour changeswere recorded for the specimens of Integral and Major immersed in cola, whereas for thespecimens of Veracia and Orthosit immersed in tea (p<0.01).Daily intake of common beverages may change the surface charecteristics,microhardness and colour values of denture teeth. To improve these mechanical and physicalproperties new artificial teeth have been developed by controlling the filler particles andpolymer matrix. According to the results of this study, microfiller composite resin dentureteeth had the most ideal mechanical and physical properties.