Türkiye'de tüketime sunulan organik ve geleneksel süt ve süt ürünlerinin bazı metal düzeyleri yönünden karşılaştırılması


Tezin Türü: Doktora

Tezin Yürütüldüğü Kurum: Ankara Üniversitesi, Sağlık Bilimleri Enstitüsü, Türkiye

Tezin Onay Tarihi: 2012

Tezin Dili: Türkçe

Öğrenci: MANSUR SEYMEN SEĞMENOĞLU

Danışman: EMİNE BAYDAN

Özet:

Çalışma çerçevesinde, Türkiye'de marketlerde satışa sunulan geleneksel ve organik süt, beyaz peynir ve tereyağının alüminyum, arsenik, kadmiyum ve kurşun düzeylerinin belirlenmesi, sonuçlarının organik ve geleneksel gruplar ile ulusal ve uluslararası benzer çalışmalarla karşılaştırılması amaçlandı. Bu çalışmada, Mart 2010 ? Şubat 2011 tarihleri arasında her 3 aylık dönemde her ürün çeşidi için 3'er adet farklı parti/seri numaralı 9 adet organik ve 9 adet geleneksel örnek olacak şekilde, yıllık toplam 72 örnek toplandı. Örnekler mikrodalga yakma yöntemi ile analiz edilecek forma dönüştürüldükten sonra AAS (Atomik Absorbsiyon Spektrofotometre) cihazı ile metal düzeyleri belirlendi. Çalışma sonucu, analiz edilen 72 örnekten yapılan 288 çalışmanın 9'unda Al, 7'sinde As, 9'unda Cd, 24'ünde Pb varlığına rastlandı, 239 çalışmada elementler tespit sınırının (limit of detection, LOD) altında bulunduğundan veri elde edilemedi. İstatistiki verilere dayanılarak geleneksel süt ile organik süt ve geleneksel peynir ile organik peynir ortalama Pb değerleri yönüyle karşılaştırıldı. Pb median değeri geleneksel sütte 0,0055 ppm, organik sütte 0,001 ppm, geleneksel peynirde 0,032 ppm, organik peynirde 0,008 ppm'dir. Karşılaştırmada istatiksel anlamda Pb değeri bakımından fark olmadığı tespit edildi (P>0,05). Geleneksel peynirlerden 5, organik peynirlerden 1, organik tereyağından da 1 örneğin Pb yönünden kabul edilebilir sınırı aştığı görüldü.Abstract In the frame of this study, what was aimed was finding the levels of (aluminium, arsenic, cadmium and lead). In the both conventional and organic milk, cheese and butter which were presented to having been sold in the markets furthermore; comparing these results with conventional and organic groups and with the national and international similar studies. In this study, between the dates March,2010 and February, 2011, in every three months? period for every product type; different party numbered 9 organic and 9 conventional example products, which were in total 72, were collected. After these products had been converted into the forms which could be analysed by the way of microwave burning; their metal levels were found by the use of AAS system. In the result of 288 study which were done in the 72 examples that were analysed; Al in 9 examples, As in 7 examples, Cd in 9 examples and Pb in 24 examples were found. No data were provided in 239 studies. Because of the fact that elements were below the limit of detection (LOD). Owing to the statistical data conventional cheese and organic cheese were compared from the view of Pb levels. In result, it was found that the median Pb level was 0,0055 ppm in conventional milk; 0,001 ppm in organic milk; 0,032 ppm in conventional cheese; 0,008 ppm in organic cheese. In these comparations, it was found that there was no difference from the point of Pb in statistical view (P>0,05). Besides, it was seen that 5 examples in conventional cheese, 1 example in organic cheese and 1 example in organic butter exceeded aceptable limits from the view of Pb.