Tezin Türü: Yüksek Lisans
Tezin Yürütüldüğü Kurum: Ankara Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, Türkiye
Tezin Onay Tarihi: 2020
Tezin Dili: Türkçe
Öğrenci: KÜBRA ASLAN
Danışman: BÜLENT GÜLÇUBUK
Özet:Bu çalışmada, Malatya'ya kayısı tarımı için gelen mevsimlik tarım işçilerinin çalışma koşullarının insana yakışır iş standartlarına göre analizi yapılmıştır. Bu çalışma ile kayısı tarımında mevsimlik tarım işçiliği ve insana yakışır iş kavramı konularında literatürdeki eksikliğin giderilmesine katkıda bulunulabilir. Ayrıca kayısı tarımında hem işçi hem de işvereni kapsayıcı nitelikte bir araştırma henüz yapılmamıştır. Bu haliyle Türkiye'de mevcut olan açığı gidermeye yöneliktir. Çalışma kapsamında araştırma yapılan ilçelerde en fazla kayısı üretimi yapan 30 işverenle ve onların bahçesinde çalışan 104 mevsimlik tarım işçisi ile görüşülmüştür. Görüşmeler yüz yüze anket çalışması şeklinde gerçekleşmiştir ve gayeli örnekleme metoduyla istatistiki analizi yapılmıştır. İnsana yakışır iş kavramı ilk olarak 1999 yılında ILO tarafından gündeme getirilmiştir. Alan araştırmasında mevsimlik işçilerin çalışma şartları farklı konularda ele alınmıştır. Bunlar; barınma, çalışma saatleri, ulaşım, iş güvenliği, haklar, sosyal güvence, işçi-işveren ilişkileri ve sağlık konularıdır. Yapılan istatistiki analiz sonuçları yorumlandığında ise kayısı tarımında çalışan mevsimlik tarım işçilerinin çalışma koşulları ve işverenlerin tutumlarının insana yakışır iş kavramına uygun olmadığı anlaşılmıştır. İşverenlerin sadece %9,9'u insana yakışır iş kavramı esasları hakkında yorum yapabilmiştir. İşçiler arasında ise sadece %4,8'lik kesim insana yakışır iş kavramıyla alakalı fikir sahibidir. İşçi ve işverenlerin insana yakışır iş kavramıyla alakalı oldukça bilinçsiz olduğu gözlemlenmiştir. Mevsimlik tarım işçilerinin hakları yasalarla güvence altına alınmadan sorunların çözülemeyeceği düşünülmektedir. İşçilerin en çok sorun yaşadıkları konu uzun çalışma saatleridir. Sorunların çözümünde sivil toplum örgütlerinden destek alınabilir. Sağlık Bakanlığı ve Milli Eğitim Bakanlığı da çalışma şartlarının iyileştirilmesi için destekte bulunabilir. In this study, the working conditions of seasonal agricultural workers coming to Malatya for apricot cultivation were analyzed according to decent work standards. With this study, we can contribute to the lack of literature in the fields of seasonal agricultural work and decent work concept in apricot farming. In addition, research involving both workers and employers in apricot farming has not been carried out yet. Thus, this study aimed to carry out a research study will be the first in Turkey. Within the scope of this study, 30 employers who produced the highest amount of apricots were interviewed. 104 seasonal agricultural workers working in the garden of the employers were interviewed. The interviews were carried out in the form of face-to-face surveys and statistical analysis was carried out with the sampling method. The concept of decent work was first brought up by the ILO in 1999. In the field study, the working conditions of seasonal workers were dealt with on different topics. These; housing, working hours, transportation, job security, rights, social security, worker-employer relations and health issues. When interpreting the results of the statistical analysis, it was observed that the working conditions of the seasonal agricultural workers working in apricot farming and the attitudes of employers are not suitable for decent work. Only 9.9% of employers were able to comment on decent work principles. Among the workers, only 4.8% have an idea about decent work. It has been observed that workers and employers are quite unconscious about the concept of decent work. It is thought that the problems cannot be solved without the rights of seasonal agricultural workers secured by the law. The most problematic issue for workers is long working hours. Support can be obtained from non-governmental organizations in solving problems. The Ministry of Health and the Ministry of National Education can also support to improve working conditions.