Batı Akdeniz havzasında sera ortamında yetiştirilen ürünlerin bitki su tüketimi değerlerinin hesaplanması


Tezin Türü: Yüksek Lisans

Tezin Yürütüldüğü Kurum: Ankara Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, Türkiye

Tezin Onay Tarihi: 2018

Tezin Dili: Türkçe

Öğrenci: ÖZLEM YILDIZ

Danışman: BERNA KENDİRLİ

Özet:

Bu çalışmada, Batı Akdeniz Havzasında yer alan seralarda yetiştirilen belirli tarım ürünlerine ait bitki katsayılarının ve su tüketimlerinin hesaplanması amaçlanmıştır. Havza sınırları içerisinde yer alan meteoroloji istasyonlarından elde edilen iklim verilerinden yararlanarak referans bitki su tüketimi değerleri Penman-Monteith yöntemi ile hesaplanmıştır. Meteoroloji istasyonlarının temsil ettiği alanlar belirlenmiş ve seracılığın yoğun olarak yapıldığı yerlerin coğrafi konumları ve yükseltileri göz önünde bulundurularak, bu istasyonların sıcaklık, rüzgar, bağıl nem ve güneşlenme süreleri değerlerine göre referans bitki su tüketimleri hesaplanmıştır. Hesaplamalarda dış ortam iklim verileri belirli kurallara göre sera ortamına taşınmış ve referans bitki su tüketimleri iç ortama taşınmış iklim verileriyle hesaplanmıştır. FAO tarafından önerilen bitki katsayıları (kc), LAI değerleriyle düzeltilerek alana uyarlanmıştır. Sera ortamında uzun dönem (tek ürün) ve kısa dönem (ilkbahar-sonbahar) olarak bitki yetiştiriciliğinin yapıldığı koşullarda, farklı bitkiler için bitki katsayıları ve bitki su tüketimleri belirlenmiş ve bu değerlerin havzadaki değişimi verilmiştir. In this study, it is aimed to calculate the crop coefficients and crop water consumption of some agricultural crops which cultivated in greenhouses in the Western Mediterranean Basin. The reference crop evapotranspiration values were calculated by using the Penman-Monteith method by taking advantage of the climate data obtained from meteorological stations located within the basin boundaries. The areas represented by meteorological stations located within the basin boundaries were determined and reference plant evapotranspiration values were calculated according to the temperature, wind speed, relative humidity and sunshine duration of these stations, considering the geographical locations and elevations of the places where the greenhouse areas were intense. In calculations, outdoor climate data are converted for inside conditions of greenhouses according to certain rules, and reference plant evapotranspiration is calculated by indoor climate data. The crop coefficient (kc) given by FAO are adapted to greenhouse conditions by LAI value. In the greenhouse environment, kc and crop water consumption were determined for different crops in the long term (single crop) and short term (spring-autumn) crop cultivation.