Paketlenmiş tavuk etlerinden hareketli aeromonas türlerinin saptanması


Tezin Türü: Yüksek Lisans

Tezin Yürütüldüğü Kurum: Ankara Üniversitesi, Sağlık Bilimleri Enstitüsü, Türkiye

Tezin Onay Tarihi: 2007

Tezin Dili: Türkçe

Öğrenci: SEHER AYTAN

Danışman: BELGİN SARIMEHMETOĞLU

Özet:

Paketlenmiş Tavuk Etlerinden Hareketli Aeromonas Türlerinin SaptanmasBu çalışmada mayıs-haziran-temmuz 2006 tarihleri arasında Ankara'nın değişik semtlerindeki marketlerden alınan paketlenmiş 30 tavuk but, 30 tavuk göğüs ve 30 tavuk kanat örneğinden oluşan toplam 90 tavuk eti hareketli Aeromonas spp. varlığı yönünden incelenmiştir. Paketlenmiş tavuk eti örneklerinde hareketli Aeromonas türlerinin izolasyon ve identifikasyonu Compendium of Microbiological Methods for the Analysis of Food and Agricultural Products'a göre yapılmıştır. Çalışmada kapsamında incelenen, toplam 90 tavuk eti örneklerinin 78' inin(%86,6) hareketli Aeromonas türleri ile kontamine olduğu saptanmıştır. Hareketli Aeromonas türleri 30 tavuk but eti örneğinin 24' ünde (%80,0), 30 tavuk göğüs eti örneğinin 28' inde (%93,3) ve 30 tavuk kanat eti örne inin 26' sında (%86,6) izole edilmiştir. Bu çalışmada tavuk göğüs, kanat ve but örneklerinden toplam 391 hareketli Aeromonas türlerine ait izolat elde edilmiş olup, bu izolatlar n %71,8' i Aeromonas hydrophila, %18,1' i Aeromonas sobria ve %9,9' u Aeromonas caviae olarak identifiye edilmiştir. Bu çalışma kapsamında incelenen paketlenmiş tavuk etlerinin büyük bölümünün hareketli Aeromonas türleriyle kontamine oldu u saptanmıştır. Sonuç olarak hareketli Aeromonas türlerinden kaynaklanan potansiyel halk sağlığı tehlikesinin önlenmesi için üretimde gerekli hijyenik tedbirlerin alınması gerekmektedir.AbstractDetection of Motile Aeromonas spp. in Prepacked Chicken MeatsIn this study a total of 90 chicken meat that including 30 leg, 30 breast and 30 wingprepacked meat samples purchased from different supermarkets in Ankara during theperiod between May to July in 2006 were analysed for the presence of motileAeromonas species.Isolation and identification of motile Aeromonas spp. prepacked chicken meatsamples were held using method according to ?Compendium of MicrobiologicalMethods for the Analysis of Food and Agricultural Products?.It was determined that 78 samples (86,6 %) of total 90 chicken meatcontaminated with motile Aeromonas spp. It was found that, 24 (80,0 %) of 30 legsamples, 28 (93,3 %) of 30 breast samples and 26 (86,6 %) of 30 wing samples werepositive for motile Aeromonas spp.In this study, it was obtained 391 motile Aeromonas isolate and identified asAeromonas hydrophila at 71,8 %, Aeromonas sobria at 18,1 % and Aeromonas caviaeat 9,9 %.At the end of this study, it was determined that the high part of prepackedchicken meat as investigated were contaminated with motile Aeromonas spp. As a result,it was suggested that necessary hygienic precautions must be taken in process to preventpotential risk for public health that caused by motile Aeromonas spp.