Kanatlı yemlerinde asit bağlama kapasitesinin değerlendirilmesi


Tezin Türü: Yüksek Lisans

Tezin Yürütüldüğü Kurum: Ankara Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, Türkiye

Tezin Onay Tarihi: 2011

Tezin Dili: Türkçe

Öğrenci: MAHDİ DADGAR

Danışman: İBRAHİM ÇİFTCİ

Özet:

Bu çalışmada kanatlı karma yemlerinde genelde yer alan yem hammaddelerinin ve katkı maddelerinin, asit bağlama (ABC) ve tamponlama (BUF) kapasitesi ve bu değerlere göre oluşturulan karmaların beklenilen ve analiz edilen BUF ve ABC değerleri arasındaki korelasyonların ve bu karmalara ilave edilen organik asitlerin yemin pH, BUF ve ABC değerleri üzerine etkilerinin ortaya konulması amaçlanmıştır. Hammaddeler tahıllar, bitkisel proteinler, aminiasitler, mineraller ve organik asitler olarak kategorize edilmiştir. Asit bağlama kapasitesi (ABC), 1 kg numunenin pH (a) pH 4.0 ( ABC-4 ) ve (b) pH 3.0 ( ABC-3 ) ulaştırmak için gerekli miliekivalan ( meq ) asit veya baz miktarı olarak hesaplanmıştır. Denemedeki tüm hammaddelerin ABC ve BUF değerleri arasında istatistiksel olarak önemli farklılıklar bulunmuştur ( P<0.001 ). Yem kategorileri içinde, ABC-3 ve ABC-4 değerleri bakımından yüksek korelasyon bulunmuştur. 15 karma yemin, tahmin edilen ve gözlenen değerleri arasındaki korelasyon, ABC-4 için: 0.99, ABC-3 için: 0.99, BUF-4 için: 0.98 ve BUF-3 için: 0.97 bulunmuştur ( P<0.001 ). Organik asitlerin ilavesi, pH, ABC ve BUF değerleri karma yem çeşitlerine bağlı olarak önemli etkiler yaratmıştır (P<0.001). Farklı pH, ABC ve BUF değerlerinde kanatlı rasyonların yem maddelerinin değerlerine göre dikkatli seçimle formüle edilebileceği ve organik asitlerin bu parametreler üzerine etkilerinin yem ham maddelerine ve karma yemlerin bileşimine göre değişebileceği sonucuna varılmıştır. AbstractThe objective of this study was to measure the acid-binding capacity (ABC) and buffering capacity (BUF) of feed ingredients and feed additives commonly used in poultry rations and to determine the correlations between predicted and observed ABC and BUF values of different type poultry diets formulated from these ingredients and effects of adding different organic acids on pH, ABC and BUF values of these mixed feeds. Ingredients were categorised as cereals, vegetable proteins, amino acids, minerals, organic acids. ABC was calculated as the amount of acid or base milliequivalents (meq) required to reach the pH of 1kg feed to (a) pH 4.0 (ABC-4) and (b) pH 3.0 (ABC-3). Categories of feed ingredients had significantly different (P<0.001) for ABC and BUF values. Within feed category, ABC-3 and ABC- 4 values were highly correlated. The correlations between predicted and observed values of 15 mixed feeds were 0.99 for ABC-4, 0.99 for ABC-3, 0.98 for BUF-4 and 0.97 for BUF-3 (P<0.001). Addition of organic acids had significant interaction effects (P<0.001) based on mixed feed types on pH, ABC and BUF values. It was concluded that poultry diets in different pH, ABC and BUF values may be formulated through careful selection of feed ingredients and effects of organic acids on these parameters differs according to type of feed ingredients and chemical compositions of diets.