Türkiye'nin kırmızı et dış ticaret politikalarının değerlendirilmesi


Tezin Türü: Yüksek Lisans

Tezin Yürütüldüğü Kurum: Ankara Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, Türkiye

Tezin Onay Tarihi: 2017

Tezin Dili: Türkçe

Öğrenci: LÜTFİ KORKUT

Danışman: İLKAY DELLAL

Özet:

Türkiye’de nüfus ve kişibaşına gelir artışına bağlı olarak kırmızı ete talebin artması, diğer yandan üretimin aynı seviyede kalması kırmızı et fiyatlarının yükselmesine neden olmaktadır. Diğer yandan, yurtiçinde üreticiyi korumak ve üretimi sürdürebilmek için canlı hayvan ve hayvansal ürünler ithalatına yüksek gümrük tarife oranları ve tarife dışı engeller uygulanmakta, ithalat kısıtlanması yoluna gidilmektedir. Kırmızı et fiyat artışını geriletmek amacıyla Türkiye’de uzun süredir uygulanan ithalatı engelleyen bu uygulamalar 2010 yılında değiştirilmiş ve ithalata izin verilmiştir. Bu çalışmada kırmızı et ithalatının piyasaya etkileri incelenmiştir. Bu amaçla, Türkiye’de hayvancılık politikaları ve kırmızı et dış ticaret politikalarındaki değişiklikler irdelenmiş, piyasada yarattığı etkiler üretim, tüketim, fiyat ve bazı pariteler ile değerlendirilmiş, elde edilen bulgular ışığında öneriler getirilmiştir. AbstractThe red meat prices in Turkey are tend to rise since red meat demand increases as to population and per capita income increase while red meat production remain same level. On the other hand, in order to protect producers and to sustain production, import tariffs and non-tariff barriers are applied on live animals and animal products, thus import is restrictied for years. Turkey changed the import policy of animal and animal products in 2010 to reduce the high level red meat prices. The aim of this study is to examine the effects of red meat imports on the market. For this aim the changes in animal policies and red meat trade policies in Turkey were examined. The effects on the market were evaluated as to some parameters such as production, consumption, price and related parities, and suggestions were made in the obtained findings.