Lactococcus lactis subsp. lactis LL27 suşunun probiyotik özellikleri


Tezin Türü: Yüksek Lisans

Tezin Yürütüldüğü Kurum: Ankara Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, Türkiye

Tezin Onay Tarihi: 2011

Tezin Dili: Türkçe

Öğrenci: DİLEK KAYA ÖZDOĞAN

Danışman: MUSTAFA AKÇELİK

Özet:

Bu çalışmada; Türkiye kökenli Nisin A üreticisi Lactococcus lactis subsp. lactis LL27 suşunun probiyotik özelliklerinin belirlenmesi için, antimikrobiyel aktivite, antibiyotik dirençlilik düzeyi, mide asitliğine direnç, bağırsak sisteminde yaşamda kalma kabiliyeti, bağırsak epiteline tutunma yeteneği, bağırsak patojenleri ile epitel hücrelerine tutunmada yarışmacı olup olmadığı incelendi ve suşun yüksek düzeyde probiyotik potansiyeli taşıdığı sonucu elde edildi. Tutunma denemeleri sonucunda L. lactis subsp. lactis LL27 suşunun Caco-2 ve CCL-221 bağırsak hücrelerinin her ikisine de tutunma özelliği gösterdiği ve LL27 suşunun tutunma oranının kullanılan hücre tiplerine göre değiştiği belirlendi. LL27 suşunun S. Typhimurium SL1344 ve E. coli ETEC bakterilerinin, Caco-2 hücrelerine tutunmalarını sırasıyla % 45.41 ve % 73.69 oranında inhibe ettiği belirlendi. Ayrıca bu suşun yüksek hidrofobisite (% 83.48+1.45) özelliğine sahip olduğu tespit edildi. L. lactis subsp. lactis LL27 suşunun DPPH süpürme kapasitesi (% 75+3) ve demir iyonu şelatlama aktivitesi (% 29.5+3) bulgularına göre LL27 suşunun bağırsak mukozasındaki oksidatif strese karşı koyabileceği sonucuna varıldı.AbstractIn this study, antimicrobial activity, antibiotic resistance level, resistance to stomach acidity, viability in intestinal system, adhesion ability to intestinal epitel, posibility of being a competitor with intestinal pathogens in adhesion to epitelium cells were studied to determine the probiotic properties of the Turkey origined strain Lactococcus lactis subsp. lactis LL27 which is the Nisin A producer; and, this strain was determined as having high level of probiotic potential. As a result of adhesion experiments, Lactococcus lactis subsp. lactis LL27 exhibited adhesion properties to both Caco-2 and CCL-221 intestinal cells and it is determined that the adhesion rate of the strain LL27 changed according to cell types that used. This strain inhibited the adhesion rate of S. Typhimurium SL1344 and E. coli ETEC strains at a level of % 45.41 and % 73.69, respectively. We also determined that the strain had a high hydrophobicity property (% 83.48+1.45). According to the DPPH scavenging capacity (%75+3) and iron ion chelating activity (% 29.5+3) of the L. lactis subsp. lactis LL27 it was concluded that LL27 strain could resist against the oxidative stress of intestinal mucosa.