Arpa ağırlıklı etlik piliç yemlerine farklı yağ ve enzim ilavesinin performans, sindirilebilirlik ve sindirim sistemi üzerine etkileri


Tezin Türü: Yüksek Lisans

Tezin Yürütüldüğü Kurum: Ankara Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, Türkiye

Tezin Onay Tarihi: 2004

Tezin Dili: Türkçe

Öğrenci: ÖZGÜR ERDOĞDU

Danışman: İBRAHİM ÇİFTCİ

Özet:

Bu araştırma, arpa ağırlıklı etlik piliç yemlerine farklı yağ ve enzim ilavesinin performans, sindirilebilirlik ve sindirim sistemi üzerine etkilerini belirlemek amacıyla düzenlenmiştir. Araştırmada, 210 adet erkek Ross 308 etlik civcivi, her birinde 5 civciv bulunan 6 gruba 7 tekerrürlü olarak dağıtılmıştır. Araştırma 14 gün sürdürülmüştür. Denemede, yapıları ve kimyasal bileşimleri bakımından 3 farklı yağ ilavesiyle (Kanola yağı, sığır don yağı, kanola / don yağı karışımı) enzim ilavesiz ve ilaveli olmak üzere toplam 6 adet karma yem kullanılmıştır. Deneme sonunda, yağ çeşidi canlı ağırlık ve canlı ağırlık artışını önemli derecede etkilemezken (P>0,05), enzim ilavesi bu parametreleri artırmıştır (P<0.05). Yağ çeşidi yem tüketimini etkilemiş (P<0,05) ve yem tüketimi hayvansal yağ ilavesiyle artmıştır. Enzim ilavesi yem tüketimini arttırmış, yem değerlendirme sayısını iyileştirmiştir (P<0.05). Jejenum, ileum, duodenum uzunlukları yağ çeşidinden önemli derecede etkilendiği (P<0,05) ve bitkisel yağ içeren yem verilen grubun jejenum, ileum, duodenum uzunlukları diğer iki gruba göre daha uzun bulunmuştur. Enzim ilavesi 1. hafta bağırsak uzunluğunu etkilemezken (P<0.05), ikinci hafta bu etki önemli bulunmuştur (P<0.05). Yağ çeşidinin 1. ve 2. hafta ince bağırsak bölümlerinin ağırlıklarına etkisi sadece duodenum' da olmuştur (P<0.05). Enzim ilavesi 2.hafta bağırsak bölümü ağırlıklarını önemli derecede azaltmıştır (P<0.05). Yağ çeşidi birinci hafta organ ağırlıklarından karaciğer ve taşlık ağırlıklarını önemli derecede artırmış (P0.05), 2. haftada taşlık ve dalak ağırlıklarını azaltmış, sekum ağırlığını da artırmıştır (P<0.05). Jejenum ve ileum viskozite değerlerine yağ çeşidinin etkisi olmamış (P>0.05), enzim ilavesi viskozite değerlerini önemli derecede düşürmüştür. Yağ çeşidi kuru madde ve organik madde sindirilebilirliğini etkilemezken (P>0.05), yağ sindirilebilirliğini etkilemiştir (P<0.05). Kanola yağı yerine sığır don yağı ikamesi yağ sindirilebilirliğini önemli derecede düşürmüştür. Enzim ilavesi ise kuru madde ve organik madde ile yağ sindirilebilirliğini önemli derecede arttırmıştır. Sonuç olarak, arpa esaslı etlik civciv yemlerine sığır don yağı ilavesinde yemlere -glukanaz ve ksilanaz esaslı enzim ilavesi performans ve besin maddelerinin sindirilebilirliğini artırmış, sindirim sisteminin gelişimini etkilemiş ve ince bağırsak içeriği viskozitesini düşürmüştür.