Tuz Gölü'nden izole edilen Dunaliella türlerinin antibakteriyel özelliklerinin araştırılması


Tezin Türü: Yüksek Lisans

Tezin Yürütüldüğü Kurum: Ankara Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, Türkiye

Tezin Onay Tarihi: 2016

Tezin Dili: Türkçe

Öğrenci: MARYAM KARİMİ

Danışman: NUR KOÇBERBER KILIÇ

Özet:

Bu çalışmada Tuz Gölü’nden izole edilmiş iki adet Dunaliella cinsine ait suş (Dunaliella sp.T-2 ve T-4) kullanılmıştır. Bu mikroalgler, 0.5 g/l, 1 g/l, 1.5 g/l olacak şekilde farklı azot ve %10 (w/v), %15 (w/v) ve %20 (w/v) gibi farklı NaCl konsantrasyonlarını içeren Johnson besiyerinde geliştirilmiştir. Araştırmada bu mikroalglerden hazırlanan ekstraktların antibakteriyel etkileri belirlenmiştir. Farklı azot ve NaCl konsantrasyonlarını içeren ortamlarda geliştirilen mikroalglerin ekstraktı etanol, metanol, hekzan, Tris-HCl (0.5 M; pH:8.0) ve su çözücüleri kullanılarak hazırlanmıştır. Hazırlanan ekstraktların antibakteriyel etkilerinin belirlenmesi amacıyla disk difüzyon metodu kullanılmıştır. Elde edilen ekstraktların antibakteriyel etkileri Staphylococcus aureus ATCC 25923, Bacillus subtilis ATCC 6653, Escherichia coli ATCC 10536 ve Escherichia coli ATCC 35150 gibi bakteriler üzerinde denenmiştir. Tez çalışmasından elde edilen verilere göre, Dunaliella sp. T-2 suşundan elde edilen en etkin ekstraktın etanolle hazırlanan olduğu belirlenmiştir. Bu ekstrakt, B. subtilis ATCC 6653 bakterisine karşı 20.83 mm inhibisyon zonu oluşturmuştur. Bununla birlikte, Dunaliella sp. T-4 suşunun en etkin ekstraktı, B. subtilis ATCC 6653 bakterisine karşı 23.66 mm inhibisyon zonu olarak bulunmuştur. Bu ekstrakt da etanolle hazırlanmıştır. Çalışmada, ekstraktlara en dirençli bakterinin E. coli ATCC 10536, en duyarlı bakterinin ise B. subtilis ATCC 6653 olduğu görülmüştür. Tez çalışmasında Dunaliella sp. suşlarının alternatif anibakteriyel maddeler olarak kullanım potansiyeli bulabileceği sonucuna varılmıştır. Abstract In this research, two different strains of Dunaliella genus isolated from Salt Lake (Dunaliella sp T-2 and T-4) were used. These microalgae were grown in Johnson medium with different concentrations of nitrogen as 0.5 g/l, 1 g/l, and 1.5 g/l, with different NaCI concentrations as 10% (w/v), 15% (w/v), 20% (w/v). In the study, the antibacterial activities of extracts prepared from these microalgae were determined. The extracts of microalgae, grown in different nitrogen and NaCl concentrations were prepared with solvents like ethanol, methanol, hexane, Tris-HCI (0.5 M; pH: 8.0) and water. In order to determine antibacterial effects of prepared extractions, the disc diffusion method was performed. Antibacterial activity of the obtained microalgal extracts were tested on bacteria namely; Staphylococcus aureus ATCC 25923, Bacillus subtilis ATCC 6653, Escherichia coli ATCC 10536 and Escherichia coli ATCC 35150. According to the data obtained from the thesis, it was determined that the most effective Dunaliella sp. T-4 strain extract was obtained with ethanol. This extract showed 20.83 mm inhibition zone against B. subtilis ATCC 6653 bacterium. Besides, the most effective extract of Dunaliella sp. T-4 strain was found as an inhibition zone of 23.66 mm against B. subtilis ATCC 6653 bacterium. This extraction was also prepared with ethanol. In this study, the most resistant bacterium to the extracts was found as E. coli ATCC 10536, and the most sensitive bacterium was B. subtilis ATCC 6653. In this thesis, it has been concluded that Dunaliella sp. strains have an alternative usage potential as antibacterial substances.