Premenopoz ve menopoz dönemindeki kadınların beslanme alışkanlıkları ve beslanma durumları


Tezin Türü: Yüksek Lisans

Tezin Yürütüldüğü Kurum: Ankara Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, Türkiye

Tezin Onay Tarihi: 2020

Tezin Dili: Türkçe

Öğrenci: Zeynep Büyükbaş Can

Danışman: FUNDA PINAR ÇAKIROĞLU

Açık Arşiv Koleksiyonu: AVESİS Açık Erişim Koleksiyonu

Özet:

Bu araĢtırma premenopoz ve menopoz dönemdeki kadınların, menopozla birlikte değiĢen beslenme alıĢkanlıkları ve beslenme durumlarının belirlenmesi amacıyla, Kayseri Bünyan Devlet Hastanesi‟ne baĢvuran 42‟si premenopoz (42- 55 yaĢ), 78‟i menopoz (47- 65 yaĢ) dönemde olmak üzere 120 kadın üzerinde yürütülmüĢtür. AraĢtırma verileri anket formu kullanılarak kadınlara ait genel bilgiler, antropometrik ölçümler, beslenme alıĢkanlıkları, beslenme durumları belirlenmiĢ ve bazı biyokimyasal değerleri alınmıĢtır. AraĢtırma sonucunda premenopozluların boy uzunluğu, yağsız vücut miktarı ve vücut su miktarı ortalama değerleri, enerji harcaması ve BMH değerleri menopozlulara göre anlamlı düzeyde yüksek bulunmuĢtur. Premenopozluların biyokimyasal değerlerinden AKG, TG anlamlı olmamakla birlikte menopozlulara göre yüksek çıkmıĢken; LDL-K değeri menopozlulara göre anlamlı düzeyde düĢük bulunmuĢtur. Katılımcıların enerji ve besin ögelerinin alım düzeyleri incelendiğinde, karbonhidrat ve posa tüketimi önerilen düzeyin altında, protein ve doymuĢ yağ tüketimi ise önerilen düzeyin üzerinde bulunmuĢtur. Günlük B12 vitamini alımı menopozlulara göre premenopozlularda anlamlı düzeyde yüksek tespit edilmiĢtir. Premenopozluların günlük posa alımı ile AKG ve ÇDYA alımı ile LDL-K değeri arasında negatif yönde zayıf düzeyde bir iliĢki bulunmuĢ ancak anlamlı değildir.