Tezin Türü: Yüksek Lisans
Tezin Yürütüldüğü Kurum: Ankara Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, Türkiye
Tezin Onay Tarihi: 2015
Tezin Dili: Türkçe
Öğrenci: MAIMAITI AKEPAER
Danışman: ÖZLEM OSMANAĞAOĞLU
Özet:Bu çalıŞmada 10 adet gıda kaynaklı (Enterococcus durans 51, Ent. faecalis 79, Ent. faecium 03, Lactococcus lactis subsp.Lactis 35, Lac. lactis subsp.Lactis 99, Lac. lactis subsp.Lactis 33, Lac. lactis subsp.Lactis 102, Pediococcus acidilactici DT9, Ped. pentosaceus P19, Ped. pentosaceus C24) laktik asit bakterilerinin bazı probiyotik özellikleri araŞtırılmıŞtır. Bakterilerin (ekzopolisakkarit (EPS) üretimleri, farklı besiyerlerinde yüzde asit üretimleri, antibiyotiklere karŞı duyarlılıkları, antimikrobiyal aktivite, agregasyon (otoagregasyon ve koagregasyon) yetenekleri, farklı pH ve safra konsantrasyonlarına karŞı toleranslılıkları belirlenmiŞtir). Elde edilen araŞtırma bulguları Ġstatistiksel olarak değerlendirilmiŞtir. SuŞların, EPS üretim miktarları fenol sülfürik asit metodu ile spektrofotometrik olarak tespit edilmiŞtir. SuŞların EPS üretim miktarları 127,30–245,00 mg/l arasında değiŞiklik göstermiŞtir. Kültürlerin yüzde asit üretim miktarları TGE ve Skim Milk besiortamlarında titrasyon yöntemi ile belirlenmiŞtir. SuŞların TGE besiortamında %1.05-1.34, Skim Milk besiortamında %0.99-1.42 oranlarında asit üretikleri bulunmuŞtur. LAB suŞlarının (Gentamisin (CN), Nitrofurantoin (F), Penisilin (P), Polimiksin (PB),Ofloksasin (OFX)) antibiyotiklere karŞı duyarlılıkları araŞtırılmıŞ ve elde edilen sonuçlar CLSI standardına göre değerlendirilimiŞtir. Tüm suŞların Ofloksasin ve Polimiksin antibiyotiklerine karŞı dirençli oldukları belirlenmiŞtir. SuŞların diğer antibiyotiklere karŞı duyarlılıkları farklı lık göstermitir. LAB suŞlarının bazı patojen (E. coli ATCC 11229, E. coli O157:H7, B. Cereus RSKK 863, S. enteritidis ATCC 13076, S. aureus ATCC 25923 ve L. Monocytogenes ATCC 7644) suŞları üzerinde antimikrobiyal aktiviteleri disk difüzyon yönetmi ile araŞtırılmıŞ, suŞların antimikrobiyal etkinliklerinin suŞa göre değiŞkenlik gösterdiği belirlenmiŞtir. LAB suŞlarının otoagregasyon yetenekleri spektrofotometrik yöntemle araŞtırılmıŞ ve otoagregasyon oranlarının (%23,0-%34,0) arasında bulunmuŞtur. LAB suŞlarının E. coli ATCC 11229 ile koagregasyonları spektrofotometrik yöntemle çalıŞılmıŞ ve koagregasyon oranlarının (%1,92-%27,3) arasında bulunmuŞtur.LAB suŞlarının farklı (pH, 2,3,4,5) değerlerinde yüzde canlılıkları spektrofotometrik olarak belirlenmiŞtir. SuŞların, bu farklı pH değerlerinde %canlılıkları sırası ile; (%0,05-%3,81) (%1,88-%13,42), (%21,87-%89,49) ve (%91,16-%98,94) arasında bulunmuŞtur. LAB suŞların ( %0,06, %0.15 ve %0.30) safra konsantrasyonunda %canlılıkları sırasıile,(%92,03 - %99), (15, %78,36 - %90,53) ve (%67,52 - %74,65) arasında bulunmuŞtur.AbstractIn this study, 10 food borne LAB bacteria (Enterococcus durans 51, Ent. faecalis 79, Ent. faecium 03, Lactococcus lactis subsp.Lactis 35, Lac. lactis subsp.Lactis 99, Lac. lactis subsp.Lactis 33, Lac. lactis subsp.Lactis 102, Pediococcus acidilactici DT9, Ped. pentosaceus P19, Ped. pentosaceus C24) were screened for their some probiotic properties (exopolysaccharide (EPS) production, acid production in different medium, sensitivity to antibiotics, antimicrobial activity, aggregation, resistance to acid and bile tolerance). The research findings were evaluated statistically. Spectrophotometricaly, phenol sulfuric acid method were used to determine EPS production by the strains. The EPS production by the strains were ranged between (127,30–245,00) mg/L. The amount of total acid production by the strains in TGE and Skim Milk medium were ranged between (%1.05-1.34) and (%0.99-1.42), repectively. Disc diffusion method has been used to determine the sensitivity of the strains to (Gentamisin (CN), Nitrofurantoin (F), Penisilin (P), Polimiksin (PB), Ofloksasin (OFX) antibiotics. All the strains were were determined to be resistant to Ofloksasin and Polimiksin antibiotics. Also, stanins showed differences susceptibility to other antibiotics. Disc Diffusion method were used for studing antimicrobial activity of LAB strains over the pathogenic bacteria LAB suĢlarının bazı patojen (E. coli ATCC 11229, E. coli O157:H7, B. CereusRSKK 863, S. enteritidis ATCC 13076, S. aureus ATCC 25923 ve L. Monocytogenes ATCC 7644). It was determined that the antimicrobial activity of the strains were varied and depending on the strain. The spectrophotometric method were used for estimation of autoaggregation and coagregation of the stranis. The otoagregasyon of the strains were ranged between (%23,0-%34,0). Strains were coaggregated with E. coli ATCC 11229 by (%1,92-%27,3). LAB strains were grown in different pH values (2,3,4,5) and the percentage ot total living cells were estimated by spectrophotometric method. The percentage of living cells were (%0,05-%3,81), (%1,88-%13,42), (%21,87-%89,49) and (%91,16-%98,94), respectively. Tolerances and the percentage living cells of the strains in different ( %0,06, %0.15, %0.30) bile salt concentration were estimated as (%92,03 - %99), (15, %78,36 - %90,53) and (%67,52 - %74,65), respectively.