Domates, biber, patlıcan ve karpuzda tohum çimlenme hızının fide kalitesine etkisi


Tezin Türü: Yüksek Lisans

Tezin Yürütüldüğü Kurum: Ankara Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, Türkiye

Tezin Onay Tarihi: 2010

Tezin Dili: Türkçe

Öğrenci: NURTEN LÖKOĞLU

Danışman: İBRAHİM DEMİR

Açık Arşiv Koleksiyonu: AVESİS Açık Erişim Koleksiyonu

Özet:

Domateste (Solanum esculentum Mill.) H2274, biberde (Capsicum annuum L.) Kandil dolma, patlıcanda (Solanum melongena L.) Kemer, karpuzda (Citrullus lanatus Thunb.Matsum and Nakai) Crimson Sweet çeşitleri kullanılan araştırmada amaç çimlenme sürecinde farklı saatlerde elde edilen kökçük çimlenme yüzdesinin fide çıkış oranıyla ne derece ilişkilendirilebileceğidir. Araştırmanın iki aşaması bulunmaktadır. İlk aşamada her türde 40°C’de 17, 21, 24, 27, 32, 36, 42, 46, 50, 56, 66, 70, 76, 80, 96 saat tutulan tohumlar yaşlandırılarak canlılığı yüksek ancak çimlenme hızı farklı olan 15’er parti üretilmiştir. 25°C’de yapılan çimlendirme testinde çimlendirmenin ilk 96. saatine kadar sıkça (2 - 4 saat arayla) sayımlar yapılarak, bu sayımların her biri ilgili tohum partisinin fide oluşturma oranı ile korelatif olarak ilişkilendirilmiştir. İkinci aşamada ise her türde piyasadan ticari olarak toplanan tohum partilerinde ilk aşamada kullanılan ve yüksek korelasyon gösteren sayım saatleri kullanılarak fide çıkışı ile ilişkilendirilmiştir. Ayrıca ilgili sayım saatlerinin güç testi olan kontrollü bozulma testi (45°C, %20, 24 saat) ile bağlantısı da saptanmıştır. Fide çıkış hızı ile sayım saatleri arasında domateste 124. sayım saatinde (R2: 0.67, P<0.01 ) karpuzda 122. sayım saatinde ( R2:0.71, P<0.01) ve patlıcanda 121. sayım saatinde (R2=0.82, P< 0.001 ) anlamlı biberde anlamsız bir ilişki gözlenmiştir. Belirtilen sayımlar kontrollü bozulma testi ile patlıcan dışında (R2=0.00, P>0.05), domateste (R2=0.81, P<0.01), karpuzda (R2=0.42, P<0.05) ve biberde (R2=0.43, P<0.05) anlamlı düzeyde ilişkili bulunmuştur. Sonuçlar özellikle domates ve karpuzda çimlenme sürecindeki sırasıyla 124 ve 122. saat sayımlarının ilgili tohum partisinin fide çıkış oranı ile ilişkilendirilebileceğini, biber ve patlıcanda ise belirtilen metodun geçerli ancak, araştırmaya devam edilmesi gerektiğini göstermektedir.AbstractThe aim of the research was to test whether radicle germination counts during the germination test relate to seedling quality of tomato (Solanum melongena Mill. cv. H2274), pepper (Capsicum annum L. cv. Kandil Dolma), aubergine (Solanum melongena L. cv. Kemer), and watermelon (Citrullus lanatus Thunb.Matsum and Nakai. cv. Crimson Sweet) seeds.The research was constituted with two stages. In the first stage, 15 different lots which had similar germination percentage but different rate, were produced by ageing seeds at 40°C for 17, 21, 24, 27, 32, 36, 42, 46, 50, 56, 66, 70, 76, 80 and 96 h Then, frequent counts at 25°C during germination test, until 96 h were correlated with seedling emergence. In the second stage, those germination counts that corelated well with seedling emergence were used in 10 seed lots obtained from market in each species to predict seedling emergence. A part from that, controlled deterioration test (45°C, 20% m.c. , 24 h) was also used in prediction of emergence. Results indicated that 124 h radicle count (R2=0.67, P<0.01) in tomato, higly 121 h (R2=0.82, P<0.001 ) in aubergine and 122h (R2=0.71, P<0.01) in watermelon were related to seedling emergence. Except for aubergine (R2=0.00, P>0.05) controlled deterioration was also found to be a good indicator of seedling emergence in tomato (R2=0.81, P<0.01), pepper (R2=0.43, P<0.05) and watermelon (R2=0.42, P<0.05). Results indicated that early counts during germination test can be used in order to predict seedling emergence potential of the tomato (124 h) and watermelon (122 h) lots but for pepper and aubergine this method can not be applicable at this stage. However, research on that issue should be carried out.