Ankara, Konya, Eskişehir ve Uşak sınırlarında kalan bölgenin kabuk yapısının manyetotellürik verilerin üç boyutlu ters çözümü ile araştırılması


Tezin Türü: Yüksek Lisans

Tezin Yürütüldüğü Kurum: Ankara Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, Türkiye

Tezin Onay Tarihi: 2022

Tezin Dili: Türkçe

Öğrenci: OĞUZHAN BÜYÜKYENEREL

Danışman: Mehmet Emin Candansayar

Özet:

Bu tez çalışmasında, Ankara-Polatlı, Konya-Akşehir, Eskişehir ve Uşak yerleşim yerleri arasında kalan alanın kabuk yapısı ve ana tektonik kuşaklar Manyetotellürik (MT) verilerini 3B ters çözümü ile araştırılmıştır. Çalışma alanında tamamlanan bir TÜBİTAK projesinde dört doğrultu boyunca ölçülmüş MT verileri bu tez çalışmasında kullanılmıştır. Dört doğrultuda ölçülmüş MT verilerinin tamamı üç-boyutlu ters çözümde kullanılmıştır. Elde edilen üç boyutlu özdirenç modeli ile daha önce yapılmış 2B ters çözüm sonuçları karşılaştırılarak yorumlanmıştır. Çalışma alanındaki ana tektonik zonlar, 2B ve 3B özdirenç modelleri arasındaki farklar ortaya konulmuştur. Bu çalışmada yapılan MT verilerinin 3B ters çözümü ile, daha önce yapılmış 2B ters sonuçlarına göre bölgenin üst kabuk-alt kabuk sınırları, gravite ve manyetik verilerden elde edilen üst kabuk alt kabuk sınırı ile daha uyumludur. Daha önceki çalışmada 2B ters çözüm sonucu elde edilen Tavşanlı ve Afyon kuşağı arasındaki iletken zon, 3B ters çözümde de elde edilmiştir. Bu çalışma ile MT verilerinin 2B ters çözümden elde edilen anomalilerin büyük çoğunluğu, 3B ters çözüm ile de çözülmüştür. Profiller arası mesafenin fazla olması nedeniyle yanal ayrımlılık fazla değildir.
ABSTRACT

In this study, the crust structure and main tectonic zones between Ankara-Polatlı, Konya-Akşehir, Eskişehir, and Uşak are revealed by using three dimensional (3D) inversion of magnetotelluric (MT) data. MT data collected along four parallel lines in the completed TÜBİTAK in this thesis. All MT data collected along four parallel lines are combined and used in the 3D inversion. The obtained three-dimensional resistivity model was interpreted by comparing the 2D inversion results made before. The main tectonic zones in the study area, the differences between 2D and 3D resistivity models are presented. The main tectonic zones in the study area, the differences between 2D and 3D resistivity models are presented. In this study, with the 3D inversion of the MT data, the upper crust-lower crust boundaries of the region are more compatible with the upper crust and lower crustal boundary obtained from the gravity and magnetic data, according to the 2D inversion results made before. The conductive zone between Tavşanlı and Afyon belts, which was obtained as result of 2D inversion in the previous study, was also obtained in 3D inversion. In this study, most of the anomalies obtained from 2D inversion of MT data were also resolved by 3D inversion. Due to the large distance between the profiles, the lateral separation is not much.