Türkiye'de üretilen soya yem hammaddelerinde protein kalitesinin kanatlılar yönünden in vitro tekniklerle belirlenmesi


Tezin Türü: Yüksek Lisans

Tezin Yürütüldüğü Kurum: Ankara Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, Türkiye

Tezin Onay Tarihi: 2010

Tezin Dili: Türkçe

Öğrenci: GÖNÜL BULUT

Danışman: İBRAHİM ÇİFTCİ

Özet:

Türkiye’de üretilen soya küspesi örneklerinde kanatlılar açısından protein kalitesinin in vitro testlerle belirlenmesi ve bu kriterler arasındaki ilişkilerin ortaya konması amacıyla bu araştırma yürütülmüştür. Araştırmada kullanılan örnekler 4 ayrı soya küspesi üreticisi fabrikasından (A, B, C ve D grup) ve menşei belli olmayan piyasada satılan (E grup) soya küspelerinden oluşturulmuştur. Kuru madde esasında ham protein ve üreaz aktivitesi ortalama değerleri sırasıyla % 44.52 – 46.76 ve 0.004 – 0.233 pH Unit arasında değişmiş ve aralarındaki farklılıklar istatistiki olarak önemli bulunmuştur (P≤ 0.05). Buna karşılık tripsin inhibitör aktivitesi (TIA) ve % 0.2 lik KOH’de protein çözünebilirliği değerlerindeki farklılıklar istatistiki olarak önemli bulunmamış ve bu kriterlere ait ortalama değerler sırasıyla 26.77-45.40 U/mg örnek ve % 67.63-82.90 arasında değişmiştir.Ham protein değerleri üreaz aktivitesi değerleriyle negatif korelasyon gösterirken (r = -0.393, P= 0.043), % 0.2 lik KOH’de protein çözünebilirliği ile pozitif korelasyon (r = 0.492, P = 0.009) sağlamıştır. Tripsin inhibitör aktivitesi hem üreaz aktivitesi (r = 0.410, P = 0.037) ve hem de % 0.2 lik KOH’de protein çözünebilirliği (r = 0.673, P ≤ 0.001) ile pozitif korelasyon göstermiştir. Buna karşılık üreaz aktivitesi ve % 0.2 lik KOH’de protein çözünebilirliği arasındaki korelasyon önemli bulunmamıştır (r = 0.099, P = 0.622).Sonuç olarak, % 0.2 lik KOH’de protein çözünebilirliği ile önemli ilişkisi saptanmayan üreaz aktivitesi, soya küspesinin işlenmesinde yüksek ısıl işlem uygulamasının etkilerini belirleme açısından kendi başına yeterli olmayabilir KOH’de (% 0.2 lik) protein çözünebilirliği ve üreaz aktivitesi ile önemli korelasyonlar gösteren tripsin inhibitör aktivitesinin kanatlılar için soya küspesinin protein kalitesini değerlendirmede en iyi in vitro test metodu olabileceği gözükmektedir.Abstract This experiment was conducted to determine protein quality for poultry with in vitro tests in soybean meals produced in Turkey and correlations between considered analyses.Samples were composed of soybean meals obtained from four different soybean oil plants (A, B, C and D groups) and soybean meals (E group) unknown origin from market.Mean crude protein content and urease activity as dry matter basis were ranged from 44.52 to 46.76 % and from 0.004 to 0.233 pH Unit, respectively, and differences were statistically significant (P≤ 0.05). However, no significant differences were obtained for trypsin inhibitor activity (TIA) ranging from 26.77 to 45.40 U/mg sample and for protein solubility in 0.2% KOH solution ranging from 67.63 to 82.90%.Crude protein was negatively correlated with urease activity (r = -0.393, P= 0.043), but positive with protein solubility in 0.2% KOH solution (r = 0.492, P = 0.009). Trypsin inhibitor activity was positively correlated with both urease activity (r = 0.410, P = 0.037) and protein solubility in 0.2% KOH (r = 0.673, P ≤ 0.001), whereas correlation between urease activity and protein solubility in 0.2% KOH was not statistically significant (r = 0.099, P = 0.622).