ZONGULDAK EKOLOJİK KOŞULLARINDA BAZI CEVİZ ÇEŞİTLERİNİN ADAPTASYON YETENEKLERİNİN BELİRLENMESİ


Tezin Türü: Doktora

Tezin Yürütüldüğü Kurum: Ankara Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, Türkiye

Tezin Onay Tarihi: 2023

Tezin Dili: Türkçe

Öğrenci: SAADET SEVİL YÜCEL

Danışman: Fatma Yeşim Okay

Özet:

Bu çalışmada ceviz yetiştiriciliğinin yapıldığı ve talep artışı ile yeni bahçelerin kurulduğu, ancak çeşit seçiminden kaynaklı sorunlarla karşılaşılan ve bölgeye uygun çeşitlerin belirlenmesi yönünde daha önce çalışma yürütülmemiş olan Zonguldak ili Devrek ilçesi ekolojik koşullarında bazı yerli ve yabancı standart ceviz çeşitlerinin performanslarının incelenmesi amaçlanmıştır.

 

Bölgeyi temsil eden özellikte bir üretici bahçesinde yürütülen çalışmada; yerli çeşit/genotiplerimizden Adilcevaz 13, Bilecik, Kaman 1, Kaplan 86,  Maraş 18, Oğuzlar 77, Sütyemez, Yalova 1 ve Yalova 3 çeşitleri ile Aksaray tipi; yabancı ceviz çeşitlerinden Chandler, Fernette, Fernor, Franquette, Hartley, Howard, Klon 139, Meylannaise, Pedro ve Weinsberg 2 çeşitlerinin yanısıra ve Juglans hindsii anacı olmak üzere toplam 21 çeşit,/genotip ile çalışılmıştır. Çeşitlerde fenolojik gözlemler yapılmış, morfolojik özellikler değerlendirilmiş, meyvelerde pomolojik ve kimyasal özellikler gerçekleştirilmiş, güneş yanıklığı, hastalık ve zararlılarla ilgili gözlemler yapılmıştır. Çalışmada 2018-2020 arası olmak üzere 3 yıllık veriler incelenmiştir.

 

İncelenen çeşit/genotiplerin fenolojik gözlemlerinde; Aksaray tipi,  Bilecik, Yalova 1, Yalova 3, Oğuzlar 77 çeşitleri en erken yapraklanan çeşitler; Fernette, Fernor, Franquette gibi yabancı çeşitler daha geç yapraklanmakla birlikte en geç yapraklanan çeşitlerin ise Meylannaise, Weinsberg 2 ve Klon 139 çeşitleri olduğu gözlenmiştir. Çiçeklenme özellikleri incelendiğinde çiçeklenme gösteren ağaçlardan Meylannaise çeşidinin “Homogamy”; Aksaray tipi ile Bilecik ve Oğuzlar 77 çeşitlerinin “Protogeny”; diğer çeşit ve tiplerin ise “Protandry” özellik gösterdikleri belirlenmiştir. Geç yapraklanma, erken meyveye yatma, birim gövde kesit alanına düşen verim miktarının yüksek olmasından dolayı Chandler ve Howard çeşitleri bölge için önerilebilecek yabancı çeşitlerdir. Kesin bir çeşit önerisinde bulunabilmek için çeşit/genotiplerin en az 5 yıl daha takip edilmesi gerekmektedir