Kanola (Brassica napus L.) çeşitlerinin azot etkinliğinin karşılaştırılması


Tezin Türü: Yüksek Lisans

Tezin Yürütüldüğü Kurum: Ankara Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, Türkiye

Tezin Onay Tarihi: 2011

Tezin Dili: Türkçe

Öğrenci: YASEMİN UÇAR PERK

Danışman: ALİ İNAL

Özet:

Bu tez çalışmasının amacı 0 ve 100 mg kg-1 N uygulanarak sera koşullarında yetiştirilen 6 kanola (Brassica napus L.) çeşidinin (Elvis, Orkan, Licrown, Licord, Contact ve Oase) N etkinliğini karşılaştırmaktır. Çalışma; Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Toprak Bilimi ve Bitki Besleme Bölümü serasında tesadüf parselleri deneme desenine göre 4 tekerrürlü olarak 2010 yılında yürütülmüştür. Çeşit ve N interaksiyonu yaş ve kuru ağırlık ile NO3-N ve organik-N içeriğini etkilemiştir. Bu interaksiyon sonucu Elvis ve Licrown çeşitleri diğer çeşitlere göre istatistiki olarak yüksek N içeriğine, N alımına ve organik-N içeriğine sahip olmuşlardır. Azot uygulaması, kanola çeşitlerinin N içeriğini, N alımını ve organik-N içeriğini istatistiki olarak önemli düzeyde artırmıştır. Elvis ve Licrown çeşitleri, diğer çeşitlere göre istatistiki olarak önemli düzeyde fazla N içeriğine, N alımına ve organik-N içeriğine sahip olmuşlardır. Bir taraftan, düşük N dozunda kuru madde üretiminin yüksek N dozunda kuru madde üretimine oranı olan N etkinliği çeşitler arası farklılık gösterirken ve Elvis ve Licrown çeşitleri en etkin çeşitler olurken diğer taraftan birim alınan azota karşılık oluşturulan kuru madde üretimi olan fizyolojik N etkinliği de çeşitler arası farklılık göstermiş ve Elvis ve Licrown çeşitleri etkin olmayan çeşitler olmuşlardır. Bu çalışma sonucunda; N etkinliği yönünden çeşit seçiminde birden çok özelliğin dikkate alınması gerektiği ortaya konulmuştur.