Ankara'da üretilen tereyağlarında dioksin ve dioksin benzeri poliklor bifenillerin seviyelerinin araştırılması


Tezin Türü: Yüksek Lisans

Tezin Yürütüldüğü Kurum: Ankara Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, Türkiye

Tezin Onay Tarihi: 2017

Tezin Dili: Türkçe

Öğrenci: DENİZ ÖZTÜRK

Danışman: Kamran Polat

Özet:

Dioksinler, organik bileşiklerin yüksek sıcaklıkta yanması ile oluşan yan ürünlerdir ve asıl ismi poli klorlu dibenzo dioksin olup “PCDD” olarak gösterilir. Furan dediğimiz bileşikler ise dioksin türevidir ve PCDD de iki benzen halkası iki oksijen ile bağlanırken furanlarda iki benzen halkası tek oksijen köprüsü ile bağlanır ve “PCDF” olarak gösterilir. Son olarak da dioksin benzeri bileşikler olarak geçen poliklorlu bifeniller vardır ve bunlar da iki benzen halkasının karbon köprüsüyle bağlanmasından oluşup “PCB” olarak gösterilir.

 

Hızla gelişen endüstriyel toplumlarda dioksinler özellikle araştırma konusu olmuştur. Çünkü endüstriyel üretim aşamalarında istenmeyen yan ürün olarak karşımıza çıkarlar. Bu şekilde çevreye yayılan dioksinler toprak, bitki ve besin zinciri yoluyla hayatımızı tehdit eder. İnsanlar en çok gıda maddeleri ile dioksinlere maruz kalır. Bu sebeple dioksinle ilgili araştırmalarda gıda maddeleri büyük önem taşımaktadır.

 

Bu çalışmada, Ankara’da üretilen tereyağlarındaki dioksin ve dioksin benzeri bileşklerin seviyelerinin tespiti amaçlanmıştır. Bu amaçla 24 adet tereyağ numunesi Ankara’daki ilçelerin yöresel pazarlarından toplanarak analize alınmıştır. DR.CALUX yöntemi ile yapılan analizler sonucunda dioksin ve dioksin benzeri bileşiklerin ortalaması 0,58 pg TEQ//g yağ olarak tespit edilmiştir. Ülkemizde Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’nın gıda maddelerindeki bulaşanların maksimum limitleri hakkındaki tebliğine göre PCDD/F ve PCB’lerin toplamı en çok 5,5 pg TEQ/g yağ olarak belirlenmiştir. Buna göre Ankara’da üretilen tereyağlarında dioksin ve dioksin benzeri bileşiklerin seviyelerinin sağlığımızı tehdit edecek değerlerin oldukça altında olduğu görülmüştür.