Tezin Türü: Yüksek Lisans
Tezin Yürütüldüğü Kurum: Ankara Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, Türkiye
Tezin Onay Tarihi: 2007
Tezin Dili: Türkçe
Öğrenci: YASİN KOÇAK
Danışman: NECMETTİN CEYLAN
Özet:Bu araştırmada, yumurta tavuğu rasyonlarına farklı düzeylerde probiyotik (DI-A-ZYME 256) ilavesinin performans ve yumurta kalitesine etkileri incelenmiştir. Araştırma Tavukçuluk Araştırma Enstitüsünden sağlanan kahverengi yumurta tavuklarında 9 hafta sürdürülmüştür. Denemede % 0, 0.05, 0.1 ve 0.15 probiyotik ilavesi ile oluşturulan 4 farklı grubun etkileri tesadüf blokları deneme düzenine göre test edilmiştir. Gruplar her birinde 3 tavuk bulunacak şekilde 12 tekerrürlü olarak düzenlenmiştir. Araştırma yemleri izonitrojenik ve izokalorik olarak hazırlanmış ve deneme süresince serbest olarak verilmiştir. Araştırma sonunda tüm deneme verilerini içeren ortalama yumurta verimi, yumurta ağırlığı ve yem değerlendirme sayısı (YDS) bakımından muameleler arasında istatistiki olarak önemli bir farklılık bulunmamıştır (P>0.05). Bununla birlikte 1. ve 6. haftalarda yumurta üretiminde % 0.1 probiyotik ilavesi ile kontrole göre önemli düzeyde iyileşme tespit edilmiştir(P<0.05). Denemede ortalama yem tüketimi yemlerine % 0.1 probiyotik ilave edilen tavuklarda yemleri ile % 0 ve 0.05 düzeyinde probiyotik verilenlerden önemli miktarda daha yüksek bulunmuştur (P<0.05). Araştırmada yumurta kalite kriteri olarak incelenen, yumurta ağırlığı, kırılma mukavemeti, ak ve sarı yüksekliği, kabuk kalınlığı ve kabuk ağırlığı değerleri muamelelerden önemli seviyede etkilenmemiştir (P>0.05). Yumurta sarı rengi ise % 0.1 ve % 0.15 probiyotik ilavesiyle % 0.05 probiyotik ilavesine göre önemli düzeyde iyileşmiş (P0.05). Sonuç olarak araştırmadan elde edilen veriler, yumurta tavuğu rasyonlarına farklı düzeylerde probiyotik ilavesinin performans ve yumurta kalitesi üzerine önemli düzeyde bir etkisinin olmadığını, ancak yem tüketiminin probiyotik ilavesinden olumlu yönde etkilendiğini göstermektedir.