Domateslerden elde edilen bazı epifitik mayaların Botrytis cinerea' ya etkilerinin belirlenmesi


Tezin Türü: Yüksek Lisans

Tezin Yürütüldüğü Kurum: Ankara Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, Türkiye

Tezin Onay Tarihi: 2020

Tezin Dili: Türkçe

Öğrenci: SERAP KURUMLU

Danışman: FİKRET DEMİRCİ

Özet:

Bu çalışma Ankara ili Ayaş ilçesi domates ekiliş alanlarında domates meyvelerindeki epifitik mayaların Botrytis cinerea' nın neden olduğu çürüklüğe karşı etkilerinin belirlenmesi amacıyla yürütülmüştür. Ayaş ilçesi domates ekiliş alanlarından 33 farklı domates tarlasından 99 adet domates örneği alınmıştır. Bu örneklerden 56 adet maya izole edilmiştir. Mayaların antibiyotik üretim yeteneğinin belirlenmesini hedef alan yapay besi ortamlarında yapılan ilk laboratuvar denemelerinde 22 adet izolatın (%39.28) antibiyosis oluşturduğu, 34 adet izolatın (%60,71) ise antibiyosis oluşturmadığı belirlenmiştir. Toplam 27 adet maya izolatı ile koparılmış domates yapraklarında yapılan etkinlik testlerinde inkubasyonun 4. gününde 11 adet maya izolatnın lezyon gelişimini önemli oranda azalttığı belirlenmiştir. Bu maya izolatlarından en etkili bulunan 8 adedi ile domates meyveleri üzerinde denemeler yapılmış ve ön denemelerde etkili bulunan 5 adedi ile 2 farklı domates grubu (A:yeni hasat edilmiş taze ve B:hasattan sonra 5 gün sün depo koşullarında bekletilmiş ) üzerinde etkinlikleri test edilmiştir. A grubu taze domateslerde 30/1, 4/2 ve 31/1 numaralı izolatlar B. cinerea' nın lezyon gelişimini tamamen engellemiş ve %100 etki göstermiştir. 15/2-1 nolu izolatın etkisi %96,51, 22/2-3 nolu izolatı etkisi ise %92,59 olmuştur. B grubu daha olgun domateslerde 4/2, 22/2-3, 31/1 ve 15/2-1 numaralı maya izolatları B. cinerea' nı lezyon gelişimini tamamen engellemiş ve %100 etki göstermiştir. 30/1 numaralı izolat ise %87,53 etki göstermiştir. Bu maya izolatlarının etkinliklerinin Botrytis mücadelesinde kullanılan fungisit Fenhexamid' den önemli bir farka sahip olmadığı belirlenmiştir. The research aimed to determine the effectiveness of epiphytic yeasts isolated from tomatoes collected from Ayaş province of Ankara against to grey mold caused by Botrytis cinerea. From 99 tomato fruit specimens, collected from 33 different tomato field, 56 yeast isolates were obtained. In the first in vitro antibiyosis test, 22 yeast isolates (39.28%) showed antibiosis effect, but 34 yeast isolates (60.71%) did not show any inhibition effect against to B. cinerea. In the detached leaf tests conducted with 27 yeast isolates, 11 yeast isolates significantly inhibited leaf lesions of B. cinerea. The most effective 8 yeast isolates in detached leaf tests were selected for first fruit tests. 5 yeast isolates that inhibit the lesion developmant of B. cinerea on tomato fruit significantly, were selected for second fruit tests. Two types of tomato fruits were used in second tests; group A: fresh tomato fruits, group B: tomato fruits stored for 5 days. On the group A tomatoes, the yeast isolates; 30/1, 4/2 and 31/1 inhibited the Botrytis lesion development totally (100% effect). The isolates ;15/2-1 and 22/2-3 exhibited 96,51% and 92,59 % effectiveness respectively. On the group B tomatoes, the yeast isolates; 4/2, 22/2-3, 31/1 and 15/2-1 inhibited the Botrytis lesion development totally (100% effect). The isolate; 30/1 exhibited 87,53% effectiveness. It is determined that the effectiveness rates of all 5 isolates did not significantly different from fenhexamid fungicide that is used for Botrytis control.