Bazı kaba yemlerin rumende parçalanma özelliklerinden yararlanarak kuzularda kuru madde tüketimi ve canlı ağırlık artışının belirlenmesi


Tezin Türü: Doktora

Tezin Yürütüldüğü Kurum: Ankara Üniversitesi, Sağlık Bilimleri Enstitüsü, Türkiye

Tezin Onay Tarihi: 1993

Tezin Dili: Türkçe

Öğrenci: ADNAN ŞEHU

Danışman: SAKİNE YALÇIN

Özet:

Bu araştırma besi kuzularının kaba yem kuru madde tüketimini, sin- dirilebilir kuru madde tüketimini ve kaba yemlerden sağlayabilecekleri canlı ağırlık artışım tahmin edebilecek denklemlerin geliştirilmesi amacı ile yapılmıştır. Bu amaçla kaba yemlerin naylon kese tekniği ile rumende, p: a+b(l-e"ct) denklemine göre parçalanma özelliklerini gösteren a, b, c değerleri ile parçalanmada gecikme zamanı dikkate alınarak elde edilen a', b1, c ve L (gecikme zamanı, saat) değerleri bağımsız değişken olarak kullanılmıştır. Kaba yem olarak nohut samanı, yulaf hasılı, fiğ samanı ve mercimek şamam denenmiştir. Araştırmada hayvan materyali olarak, kaba yemlerin rumende paralanma özelliklerini naylon kese tekniği ile belirlemek için rumen fistülü açılmış 3 baş ergin merinos koçu, sindirim denemesinde kullanılmak üzere yine 3 baş ergin merinos koçu, kaba yem tüketimi ve canlı ağırlık artışının belirlenmesinde kullanılmak üzere 24 baş yaklaşık 6 aylık merinos kuzusu kullanıldı. Kaba yem kuru madde tüketimi ile a', b, (a+b), a+b, a'+b1, a'+c, (a+b)+c. a+b+c, a'+b'+c, a'+b'+c+L, (a'+b'+c+L) bağımsız değişkenleriyle oluşturulan denklemler arasındaki korrelasyon katsayıları sırası ile 0.82, 0.74, 0.60, 0.78. 0.84, 0.83, 0.61, 0.78, 0.85, 0.86 ve 0.73 olarak saptandı. Kaba yem sindirilebilir kuru madde tüketimi ile a', b, b\ a+b, a'+b', a+c. (a+b), (a+b)c, a+b+c, a'+b'+c, a'+b'+c+L, (a'+b'+c+L) bağımsız değişkenleri ile oluşturulan denklemler arasındaki korrelasyon kat sayılan sırası ile 0,91, 0.79. 0.46, 0.83, 0.92, 0.91, 0.69, 0.70, 0.83, 0.92, 0.93 ve 0.82 olarak belirlendi. Canlı ağırlık artışı ile a, a', b, a+b, a'+b', a+c, a'+c, a+b+c, a'+b'+c. a'+b'+c+L bağımsız değişkenlerinden oluşturulan denklemler arasındaki kor relasyon katsayıları ise sırası ile 0.41, 0.41, 0.73. 0.74, 0.53, 0.46. 0.46, 0.75, 0.53, 0.80 olarak elde edildi. Abstract Cet essal a ete effectue pour obtenir les equations â evaluer l'augmentation des consommations volontaires des matieres seches, des aliments grossiers, des matieres seches digestibles et des gains du poids vif chez.les agneaux. Dans ces equations, les valeurs a. b, c, a', b' et L (lag time) ont ete utilisees comme variables independantes. Ces valeurs ont ete obtenues â partir des ca- racteristiques de trituration des aliments grossiers dans le rumen, en utilisant l'equation de p=a+b (l-e~ct). Comme aliments grossiers, on a utilise de la paille de pois chiche. de vesce, de lentille et de foin d'avoine. Afin de constater les parücularites de trituration des aliments grossiers dans le rumen par la technique de sachets de nylon, nous avons utilise 3 beliers de merinos adultes. On a utilise egalement 3 beliers de merinos adultes pour evaluer la di gestion des aliments grossiers. Afin de costater l'augmentation de consummation des aliments grossiers et le gain de poids vif. on a utilise 24 agneaux â l'age d'en- viron de 6 mois. Les coefficients de correlation entre les variables de a', b, (a+b), a+b, a'+b', a'+c, (a+b)+c, a+b+c, a'+b'+c. a'+b'+c+L. (a'+b'+c+L) et la matiere seche ingeree ont ete trouves respectivement 0.82. 0.74, 0.60. 0.78, 0.84, 0.83. 0.61. 0.78, 0.85. 0.86, 0.73. Les coefficients de correlation entre les variables de a', b, b\ a+b, a'+b, a+c, (a+b), (a+b)+c, a+b+c, a'+b'+c, a'+b'+c+L. (a'+b'+c+L) et la matiere seche di gestible ingeree ont ete trouves respecüvement 0.91, 0.79, 0.46. 0.83, 0.92, 0.91, 0.96, 0.70, 0.83, 0.92, 0.93 et 0.82.43 Les coefficients de correlation entre les variables de a, af, b, a+b, a'+b', a+c, a'+c, a+b+c, a'+b'+c, a'+b'+c+L et le gain du poids vif ont ete trouves res- pecüvement 0.41, 0,41, 0,73, 0.74, 0,53, 0.46, 0.46/0.75, 0.53 et 0.80.