Eterik yağların broylerlerde besi performansı, bazı kan parametreleri ile newcastle hastalığı ve ınfeksiyöz bronşitis antikor seviyeleri üzerine etkisi


Tezin Türü: Doktora

Tezin Yürütüldüğü Kurum: Ankara Üniversitesi, Sağlık Bilimleri Enstitüsü, Türkiye

Tezin Onay Tarihi: 2008

Tezin Dili: Türkçe

Öğrenci: TANER ÇETİN

Danışman: GÜLTEKİN YILDIZ

Özet:

Bu araştırma rasyonlara ilave edilen eterik yağların broylerlerde canlı ağırlık (CA), canlı ağırlık artışı (CAA), yem tüketimi (YT), yemden yararlanma oranı (YYO), sıcak karkas randımanı ile ND, IB antikor titreleri, kan serumu trigliserit ve kolesterol seviyelerine etkilerini belirlemek amacıyla yapılmıştır. Araştırma her biri erkek ve dişi karışık 80 civcivden oluşan 1 kontrol ve 3 deneme grubu olmak üzere toplam 4 grup halinde toplam 320 adet broyler civciv ile yürütülmüştür. Her bir deneme grubu 20'şer civciv içeren 4 alt gruba ayrılmıştır. Yem ve su ad libitum verilmiştir. Araştırma 42 gün sürdürülmüştür. Bu denemede eterik yağlar ile saha koşullarında en yoğun kullanılan antikoksidiyal olan salinomisinin etkileşimini gözlemlemek amacıyla salinomisinli ve salinomisinsiz gruplar oluşturulmuştur. Araştırmada her bir gruba civciv döneminde (0-21. günler) % 22 HP ve 3200 kcal/kg ME, piliç döneminde ise (21-42. günler) %20 HP ve 3400 kcal/kg ME içeren rasyonlar hazırlanmıştır. Araştırmada kontrol grubunun rasyonu katkı maddesi içermeyecek şekilde, 1.deneme grubunun rasyonu 500 mg/kg Salinomisin, 2. deneme grubunun rasyonu 500 mg/kg Salinomisin + 300 mg/kg eterik yağ (Orego-stim-Polimed) ve 3.deneme grubunun rasyonu 300 mg/kg eterik yağ içerecek şekilde hazırlanmıştır. Rasyona ilave edilen 500 mg/kg Salinomisin katkısının (Grup 1) bir, iki üç, dört ve beşinci haftalarda CA, iki, üç ve beşinci haftalarda CAA, ikinci haftada YT, dört, beş ve altıncı haftalarda YYO üzerine etkisi gözlenmiştir (P<0,05). Fakat bu farklılık YYO hariç altıncı haftada ortadan kalkmıştır. YYO üzerine etkisi önemli bulunmuştur (P<0,05). Sıcak karkas ağırlığı, karkas randımanı, serum kolesterol miktarı, lezyon skoru, ND, IB titreleri üzerine etkisi görülmemiştir. Salinomisin grubunda serum trigliserit miktarları kontrole yakın, kombine gruptan düşük, eterik yağ grubundan yüksek bulunmuştur (P<0.01). Rasyona ilave edilen 300 mg/kg eterik yağ + 500 mg/kg Salinomisin (Grup 2)'in bir, iki, üç, dört ve beşinci haftalarda CA; iki, üç, beşinci haftalarda CAA; ikinci haftada YT üzerine etkisi gözlenmiştir. Fakat bu farklılıklar altıncı haftada YYO hariç ortadan kalkmıştır. YYO dört, beş ve altıncı haftalarda önemli bulunmuştur (P<0,05). YYO; Eterik yağ + Salinomisin katkılı 2. deneme grubunda Eterik yağ grubu ve Salinomisin grubuna göre daha düşüktür. Sıcak karkas ağırlığı, karkas randımanı, lezyon skoru, serum kolesterol miktarı, ND, IB titreleri üzerine etkisi görülmemiştir. Salinomisin + Eterik yağ grubunda serum trigliserid miktarları Salinomisin (Grup 1), Kontrol grubu, Eterik yağ (Grup 3) grubundan yüksek bulunmuştur (P<0,01). Rasyona ilave edilen 300 mg/kg Eterik yağ'ın (Grup 3) bir, iki, üç, dört ve beşinci haftalarda CA; iki, üç, beşinci haftalarda CAA; ikinci haftada YT üzerine etkisi gözlenmiştir. YYO gruplar arasında dört, beş ve altıncı haftalarda önemli bulunmuştur (P<0,05). Eterik yağ içeren grup diğer gruplar arasında en olumsuz YYO'na sahip olmuştur. Sıcak karkas ağırlığı, karkas randımanı, lezyon skoru, serum kolesterol miktarı, ND, IB titreleri üzerine etkisi görülmemiştir. Fakat trigliserit miktarı önemli düzeyde etkilenmiştir. Diğer gruptakilerden daha düşük çılmıştır. Eterik yağlar antikoksidiyallerle beraber kullanıldığında daha iyi YYO sağlamaktadır. Sonuç olarak eterik yağlar tek başına CA, CAA, YT bakımından kontrol grubuna göre beklenen farklılığı göstermemiştir. Eterik yağlar antikoksidiyallerle beraber kullanıldığında daha iyi YYO sağlamaktadır. Tek başına kullanıldığında bu etkiyi sağlayamamıştır. Kan serumu trigliserit değerlerinde ise en düşük değerin tek başına eterik yağ içeren 3. deneme grubunda olduğu bulunmuştur. AbstractThis study has been conducted to determine the effects of essential oils, as a supplement to broiler rations, on live weight, live weight gain, feed consumption, feed conversion ratio, carcass yield and ND, IB blood antibody levels and total cholesterol and trigliserid levels in broilers. In the experiment 320 male and female (mix) broiler chicks were used. The experiment were carried out with four groups, one control group and three treatment groups, each involving 80 chicks. Each group, then, was divided into four replicate groups of 20 chicks. Feed and water were supplied ad-libitum. The experiment was run for 42 days. In the study, diets of treatment group 1 was supplemented with 500 mg/kg Salinomycin, group 2 was supplemented with 500 mg/kg Salinomysin + 300 mg/kg essential oils, group 3 was supplemented with only 300 mg/kg essential oils. From day 0 to day 21, the chicks were fed with starter diet (HP % 22; ME 3200 kcal/kg), and from day 22 till day 42 with grower diet (HP % 20; ME 3400 kcal/kg). In Group 1 (Salinomysin), from day 0 till day 35 live weight;. in second, third and fifth week live weight; in second, third and fifth week live weight gain; in second week feed consumption;. in fourth, fifth and sixth week feed conversion ratio were significantly effected (P<0,05). But this effect was disappeared at the end of trial except feed conversion ratio. Statisticaly significant effects were observed on feed conversion ratio. Statistically significant effects were not observed on carcas yield, carcas weight, blood cholesterol level, coccidiosis lesion skor, ND and IB antibody levels. But trigliserid levels were significantly effected (P<0,05). Trigliserid levels were found out in Group 1 (Salinomysin) is similar to Control group; lower than Group 2 (Essential oil + Salinomysin); higher than Group 3 (Essential oil) (P<0.01). In Group 2, from day 0 till day 35 live weight; in first, second, third, fourth and fifth week live weight; in second, third and fifth week live weight gain; in second week feed consumption; ın fourth, fifth and sixth week feed conversion ratio was significantly effected (P<0,05). But this effect was disappeared at the end of trial except feed conversion ratio. Feed conversion ratio values of group control and group 2 are lower than Group 3 (Essential oil) and Group 1 (Salinomysin). Statisticaly significant effects were not observed on carcas yield, carcas weight, blood cholesterol level, cocsidiosis lesion skor, ND and IB antibody levels. But blood trigliserid levels were found out higher than Grup 1 (Salinomysin), Kontrol Group, Group 3 (Essential oil) (P<0,05). In Group 3, from day 0 till day 35 live weight; in second, third and fifth week live weight gain; in second week feed consumption; in fourth, fifth and sixth week feed conversion ratio was significantly effected (P<0,05). Feed conversion ratio of Group 3 is higher than Group 2 and Group 1. Statistically significant effects were not observed on carcas yield, carcas weight, blood cholesterol level, coccidiosis lesion skor, ND and IB antibody levels. But trigliserid levels were significantly effected (P<0,05). Trigliserid level of Group 3 is lesser than that of the other groups (P<0,05). If essential oils are used with anticoccidials as alternative antibiotic growth promoter, FCR will be better. As a result; if essential oils are used alone live weight, live weight gain, feed consumption values are not different from control group statisticaly. If they are used with anticoccidials; feed conversion ratio will be better. It was found out that if essential oils are used alone (Group 3) blood trigliserid levels have the minimum value in groups.