Tezin Türü: Yüksek Lisans
Tezin Yürütüldüğü Kurum: Ankara Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, Türkiye
Tezin Onay Tarihi: 2007
Tezin Dili: Türkçe
Öğrenci: TUTKU GÜZELORDU
Danışman: AYDIN GÜNEŞ
Özet:Kuraklık, kurak ve yarı kurak bölgelerde yetiştirilen mercimekte verimi sınırlandıran en önemli etkenlerden biridir. Fosfor etkinliği ile kuraklık toleransı arasında etkileşimin olup olmadığına ilişkin bir bilgi yoktur. Bu çalışmada altı mercimek çeşidinin kuraklığa olan toleransında fosforun etkinliğin etkisini belirlenmesi amaçlanmıştır. Çalışma sera koşullarında yürütülmüştür. Bir grup bitki normal koşullarda sulanırken diğer iki gruba kurak koşullarda 0 mg kg-1 ve 40 mg kg-1 P uygulanmıştır. Çalışmada aynı zamanda kuraklıkla ilgili olan bazı fizyolojik ve biyokimyasal parametrelere P'lu gübrelemenin etkiside belirlenmiştir. Çalışmadan elde edilen sonuçlara göre, Sazak 91, Emre 20 ve Fırat 87 çeşitleri, kuraklık hassasiyet indeksi ve fosfor etkinliği bakımından diğer çeşitlere göre daha üstün olmuşlardır. Yaş ve kuru ağırlıklar kuraklık sonucunda azalırken, P uygulamasıyla artmıştır. Nisbi nem içeriği kuraklığa bağlı olarak azalmıştır, ancak P uygulamasıyla değişiklik olmamıştır. Kuraklık nisbi klorofili azaltırken, kurak koşullarda fosfor uygulaması arttırmıştır. Bitki sıcaklığı ise kuraklığa bağlı olarak tüm çeşitlerde artmış ve birçok çeşitte P uygulaması bitki sıcaklığını düşürmüştür. Stoma direnci kuraklık uygulamasıyla artmıştır, ancak P uygulamasıyla değişiklik olmamıştır. Membran geçirgenliği, H2O2, lipid peroksidasyon çeşitler içinde farklılıklar göstermiştir. Prolin kuraklık ile artış göstermiştir. Fosfor içeriğinde çeşitler içinde farklılıklar olurken, fosfor alımı kuraklık ile azalmış ve fosfor uygulaması ile artmıştır.