Kuluçkanın ilk haftasında uygulanan yüksek sıcaklığın çıkış gücü ve civciv kalitesi üzerine etkileri


Tezin Türü: Yüksek Lisans

Tezin Yürütüldüğü Kurum: Ankara Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, Türkiye

Tezin Onay Tarihi: 2015

Tezin Dili: Türkçe

Öğrenci: KARDELEN OYA AVŞAR

Danışman: OKAN ELİBOL

Özet:

Bu çalışmada kuluçka periyodunun ilk haftasında broyler kuluçkalık yumurtalarına uygulanan farklı kabuk sıcaklık seviyelerinin kuluçka sonuçları ve civciv kalitesi üzerine etkileri irdelenmiştir. Denemede kuluçkanın 0-3, 4-6 ya da 0-6 günlük sürelerinde 38.6 °C veya 37.8 °C kabuk sıcaklığına maruz bırakılan 4 grup oluşturulmuştur. Kuluçkanın 7-18. günleri arasında tüm gruplarda kabuk sıcaklığı sabit 37.8 °C olarak ayarlanmıştır. Araştırmanın kuluçkalık yumurta materyalini, bir entegre tavukçuluk firmasının yetiştirdiği 37 haftalık yaştaki Ross 308 genotipine ait sürüden elde edilen 1680 adet yumurta oluşturmuştur. Kuluçkanın ilk 6 günü kabuk sıcaklığı 37.8 °C ( B-Kontrol) ile sadece ilk 3 günü 38.6 °C (C grubu) olan gruplarda çıkış gücü sırasıyla % 94.92 ve % 95.44 olmuştur. Bunun yanında kabuk sıcaklığı 0-6 gün ve 4-6 gün 38.6 °C olan A ve D gruplarında çıkış gücü sırasıyla % 89.05 ve % 90.67 olarak belirlenmiştir. A ve D gruplarında çıkış gücünün, B ve C gruplarına göre önemli seviyede düşük olduğu tespit edilmiştir (P<0.05). Çıkış gücünde elde edilen bu farklılık, erken dönem embriyo ölümlerinde görülen değişiklikten kaynaklanmıştır. Diğer bir deyişle 4-6 gün (D grubu) ya da 0-6 gün (A grubu) uygulanan yüksek (38.6 °C) kabuk sıcaklığı erken dönem embriyo ölümünü istatistik olarak artırmıştır (P<0.05). Buna karşın orta ve geç dönem embriyo ölüm oranı ilk 6 günlük sürede uygulanan farklı kabuk sıcaklık seviyelerinden etkilenmemiştir (P>0.05). Oluşturulan farklı sıcaklık profilinin çıkış zamanı üzerinde etkili olduğu tespit edilmiştir (P<0.05). Civciv çıkışı en geç kontrol grubunda elde edilirken en erken çıkış 0-6 gün 38.6 °C kabuk sıcaklığı sağlanan grupta (A grubunda) gözlenmiştir. Bu çalışmada yumurta sarı kesesi, kalp ve bezel mide ağırlıkları bakımından gruplar arasında farkın istatistik olarak önemli olmadığı, taşlık ve karaciğer ağırlıklarına bakıldığında ise farkın istatistik olarak önemli olduğu tespit edilmiştir. (P>0.05). Iskarta civciv oranı ise A grubunda, B ve C grubuna göre önemli seviyede yüksek bulunmuştur (P< 0.06). Sonuç olarak, kuluçkanın ilk 6 günü veya 4-6 günleri arasında kabuk sıcaklığının yüksek olması (38.6 °C) çıkış gücünü önemli seviyede düşürmüştür. Buna karşın yüksek kabuk sıcaklığının, ilk 3 gün uygulanmasının çıkış gücü ve civciv kalitesi üzerine herhangi bir olumsuzluk yaratmadığı ve kontrol grubuna göre civciv çıkış zamanının daha erken olduğu tespit edilmiştir.AbstractThis study was conducted to determine the effect of high temperature on broiler eggs during the first week of incubation on hatchability and chick quality. In the experiment there were four different egg shell temperature (EST) treatment groups, which were during 0-3, 4-6 or 0-6 d of incubation period at 38.6 °C or 37.8 °C. Eggshell temperature was adjusted as 37.8 °C for all the groups at between 7 to 18 days of incubation. A total of 1680 hatching eggs were transferred to research unit from a commercial poultry company, raised 37 week flock age and Ross 308 genotype. The fertile hatchability of the group B (control) and group C (37.8 °C EST during 0-3d), were calculated as 94.92% and 95.44%, respectively. In addition that Group A (37.8 °C EST during 0-6 d) and Group D (37.8 °C EST during 4-6 d) had 89.05% and 90.67% fertile hatchability, respectively. Indeed the hatchability of fertile eggs in group A and D were significantly lower (P<0.05) than that of fertile eggs in Group B and Group C. Early embryo mortality significantly increased by high EST (38.6 °C during 4-6 d or 0-6 d) (P<0.05). However, different incubation temperatures during the first 6 d had no effect on middle and late embryo mortality (P>0.05). Incubation duration was affected by incubation temperature during the first 6 d (P<0.05). Early hatched chicks percentage in Group A (38.6 °C during 0-6 d) was higher than the percentage in other groups and late hatched chicks percentage was higher in Group B (Control) than others (P<0.05). There was no significant difference in yolk sac percentage or organ development of chicks due to different EST during the first 6 days of incubation (P>0.05). The percentage of second grade chicks percentage was higher in Group A than Group B and Group C (P<0.06). As a result, high EST (38.6 °C during 4-6 d or 0-6 d) significantly reduced fertile hatchability. In addition the fact that there were no disadvantage about fertile hatchability and chick quality when the eggs were exposed to 38.6 °C EST during the first 3 days of incubation.