Farklı ısıl teknikleri uygulanmış solucan gübresinin kalite parametrelerinin belirlenmesi


Tezin Türü: Yüksek Lisans

Tezin Yürütüldüğü Kurum: Ankara Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, Türkiye

Tezin Onay Tarihi: 2015

Tezin Dili: Türkçe

Öğrenci: DİDEM BORAN

Danışman: AYTEN NAMLI

Özet:

Bu çalışma solucan gübresinin kalite parametreleri üzerine farklı ısıl uygulamaların etkisini belirlemek amacıyla yapılmıştır. Bu amaçla herhangi bir ısı uygulaması yapılmamış ve ısı uygulaması yapılmış iki farklı solucan gübresi x 3 ısıl uygulaması (0, 70 ve 121°C) olmak üzere toplam 6 adet solucan gübresinde 3‟er tekerrürlü olarak toplam organik karbon (TOC), toplam azot, pH, EC, humik fulvik asit (HFA), C/N, toplam Fe, Cu, Zn, Mn, Pb, Cd, Ni, Cr, koliform bakteri, E.coli, toplam bakteri, toplam mantar, enterekok, salmonella, üreaz, β- D glikosidaz ve alkali fosfataz enzim aktiviteleri belirlenmiştir. Araştırma sonuçlarına göre, solucan gübresinin bir saat süreyle 70°C‟ye tabi tutulması sonucunda enzim aktiviteleri önemli ölçüde düşmüş, yanı sıra toplam bakteri ve mantar sayısı da azalmıştır. Herhangi bir ısıl işlem uygulanmayan ve uygulanan solucan gübresinde patojen mikroorganizmaya (E.coli, Salmonella) rastlanılmamıştır. Solucan gübresinin ısıl işlemlere tabi tutulması elementel kompozisyonunu değiştirmemiş, HFA ve TOC içerikleri sadece 121°C sterilizasyon işleminden geçmiş örneklerde önemli oranda azalmış, pH ve EC kapsamları bakımından ise ısıl işlem uygulaması herhangi bir etki yapmamıştır. Solucan gübresini farklı ısıl işlemlere tabi tutmak kimyasal özelliklerinde çok dikkate değer değişiklik yapmazken mikrobiyal ve biyokimyasal özelliklerinde önemli etki yaratmaktadır. Abstract This study was carried out in order to determine the effects of different thermal treatments on quality parameters of vermicompost. For this purpose, non-thermal treatment vermicompost and 2 different vermicompost which are exposed to 3 different thermal treatments (0, 70 and 121°C) were used with 3 replicates in this research. Observed parameters are; total organic carbon (TOC), total N, pH, EC, humic-fulvic acid (HFA), C/N, total Fe, Cu, Zn, Mn, Pb, Cd, Ni, Cr, coliform bacteria, E.coli, total bacteria, total fungi, enterococcus, salmonella, urease, β-D glucosidase and alkaline phosphatase. According to research results, number of total bacteria, number of total fungi and enzyme activities decreased significantly after vermicompost is subjected to thermal treatment for one hour at 70°C. Any pathogen microorganism (E.coli, Salmonella) was not observed in non-thermal thermal treatments. Thermal treatments did not change the elemental composition of vermicompost. HFA and TOC contents decreased only in samples which are sterilized in 121°C, pH and EC were not affected by thermal treatments. Any notable changes were not observed in chemical parameters of vermicomposts which are exposed to thermal treatments,