Farelerde korunga bitkisinin (onobrychis viciifolia) bağırsaklara etkisi


Tezin Türü: Doktora

Tezin Yürütüldüğü Kurum: Ankara Üniversitesi, Sağlık Bilimleri Enstitüsü, Türkiye

Tezin Onay Tarihi: 2007

Tezin Dili: Türkçe

Öğrenci: SİNAN İNCE

Danışman: AYHAN FİLAZİ

Özet:

Bu araştırmada, Türkiye'de yaygın bir şekilde yetiştirilen korunga bitkisinin fitokimyasal özellikleri, ekstraktının farelerde ağızdan akut ÖD50 değeri ile fare jejunum ve ileumu üzerindeki etkilerinin in vitro testlerle ortaya konması amaçlanmıştır.Çalışmada; Wistar albino soyu en az iki aylık farelerden alınan ince bağırsak düz kası (jejunum-ileum) kullanıldı. Yaklaşık 1 cm uzunluğundaki ince bağırsak segmentine, 15 ml tyrode çözeltisi içeren izole organ banyosunda 1 g gerim uygulanarak çalışıldı. Jejunum ve ileum dokusunda, Ak EC50, betanekol EC50, atropin (10-8-10-7 M) ve korunga ekstraktı 0,1-6,4 mg/ml derişimlerde uygulanarak tek başlarına ve bir arada doku üzerindeki etkileri incelendi. Ayrıca histamin ve nikotinin jejunum ve ileum üzerindeki etkileri ile bitkinin fitokimyasal incelemesi ve ekstraktın farelerdeki ağızdan akut zehirliliği incelendi.Araştırmada elde edilen veriler; ekstraktın (6,4 mg/ml) fare jejunum ve ileum düz kası üzerinde gevşetici etki yaptığı, Ak EC50 ve betanekol EC50'nin ekstrakt (3,2 ve 6,4 mg/ml) varlığında kastırıcı etkilerinin azaldığı, atropin varlığında ekstraktın (6,4 mg/ml) gevşetici etkisinin azaldığı ve böylece bitkinin antimuskarinik ajan olarak rol oynadığı tespit edildi. Farelerde ağızdan akut ÖD50 değerinin erkeklerde 19000 ve dişilerde 20000 mg/ kg. canlı ağırlık olduğu, bitkinin veya ekstraktının fitokimyasal incelemesinde tanen, aminoasit, protein, sukroz, fenol ve flavonoidlerin olduğu, alkaloid, basit şeker, saponin ve kolin varlığının olmadığı gözlendi.Bitkinin farelerdeki ağızdan akut zehirliliğinin düşük olduğu, bağırsaklar üzerindeki etkilerini reseptörler düzeyinde oluşturduğu, bu etkinin görülmesinde içeriğinde bulunan etkin maddelerin özellikle de flavonoidlerin rol oynadığı sonucuna varılmıştır.AbstractThis in vitro study was aimed to determine the phytochemical properties, acute LD50 of oral administration of the extract and the effects on mice jejunum and ileum of sainfoin which is largely distributed in Turkey.The effects of the extract of sainfoin were studied on the intestine smooth muscle (jejunum-ileum) of Wistar albino mice of at least 2 months age. The segments of the small intestine measuring about 1 cm was cut out and mounted in a 15 ml tissue bath containing Tyrode?s solution with 1 g tension. The effects of aceytlcholine EC50, betanechol EC50, atropine (10-8-10-7 M) and 0,1-6,4 mg/ml concentration of the sainfoin extract were studied by the administration alone and in combinations to jejunum and ileum. Furthermore, the effects of histamine and nicotine on jejunum and ileum; phytochemical properties and acute toxicity of the extracts of the sainfoin were studied.The present study revealed that the extract (6,4 mg/ml) has inhibitory effects on the smooth muscles of mice jejunum and ileum; the contractions of aceytlcholine EC50 and betanechol EC50 was decreased by the presence of the extract at 3,2 and 6,4 mg/ml concentrations and the inhibitory effects of the extract at 6,4 mg/ml concentration was decreased by the presence of atropine. These results revealed that this plant acts as an antimuscarinic agent. Acute oral LD50 of sainfoin was found as 19000 mg/kg for males and 20000 mg/kg for females. Phytochemical analysis of the extract revealed the presence of tannins, amino acids, proteins, sucrose, phenolic contents; however the presence of alkaloids, simple sugars, saponins and choline were not observed.The acute toxicity of the plant orally administered to mice was low and its effects on the receptors of intestine were probably mediated due to its active components, especially flavonoids.