ANKARA İLİ POLATLI İLÇESİ TARIM İŞLETMELERİNDE SULU VE KURU KOŞULLARDA BUĞDAY VE ARPA ÜRETİMİNİN EKONOMİK ANALİZİ


Tezin Yürütüldüğü Kurum: Ankara Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, Türkiye

Tezin Onay Tarihi: 2005

Tezin Dili: Türkçe

Öğrenci: Nilay ŞEN

Danışman: Taner KIRAL

Açık Arşiv Koleksiyonu: AVESİS Açık Erişim Koleksiyonu

Özet:

Bu arastırma ile, Ankara 3li Polatlı 3lçesinin sulu ve kuru tarım alanlarında yetistirilen ürünlerden bugday ve arpa için birim alanda kullanılan gübre, ilaç, tohum, sulama suyu gibi girdilerin ortalama miktarları yanında, üretim teknikleri, isgücü ile makina çekigücü kullanım düzeyleri, tarla kiraları ve birim ürün maliyetleri gibi bilgiler ilçeyi çesitli kriterlere göre temsil eden 17 köyden tabakalı tesadüfi örnekleme yöntemiyle seçilmis tarım isletmelerinden anket yoluyla saglanan veriler analiz edilerek ortaya konulmustur. Arastırma bulgularına göre sulu kosullarda 1 dekar bugday üretimi için 0,89 saat isgücüne ve 0,64 saat çekigücüne, kuru kosullarda 1 dekar bugday üretimi için 0,77 saat isgücüne ve 0,64 saat çekigücüne, sulu kosullarda 1 dekar arpa üretimi için 0,89 saat isgücüne ve 0,64 saat çekigücüne, kuru kosullarda 1 dekar arpa üretimi için 0,77 saat isgücü ve 0,64 saat çekigücüne ihtiyaç oldugu tespit edilmistir. Ayrıca sulu kosullarda 1 kg bugdayın maliyeti 109.310 TL, kuru kosullarda 1 kg bugdayın maliyeti 189.252 TL, sulu kosullarda 1 kg arpanın maliyeti 131.077 TL, kuru kosullarda 1 kg arpanın maliyeti ise 136.059 TL olarak hesaplanmıstır.