Humik asit ve azotlu gübre uygulamalarının doğal meranın yem verimi ve kalitesine etkisi


Tezin Türü: Doktora

Tezin Yürütüldüğü Kurum: Ankara Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, Türkiye

Tezin Onay Tarihi: 2019

Tezin Dili: Türkçe

Öğrenci: CANSU TELCİ KAHRAMANOĞULLARI

Danışman: HAYRETTİN KENDİR

Özet:

Bu çalışma, humik asit ve azotlu gübre uygulamalarının, doğal meranın yem verimi ve kalitesine etkisini araştırmak amacıyla 2015-2016 yıllarında Ankara ili Gölbaşı ilçesi Günalan Mahallesi'nde doğal bir mera alanında yürütülmüştür. Deneme, tesadüf bloklarında bölünmüş parseller deneme desenine göre üç tekerrürlü olarak kurulmuş olup, ana parsellere azot dozları (0, 4, 8 kg/da), alt parsellere ise humik asit dozları (0, 0.5, 1, 2 l/da) uygulanmıştır. Araştırmanın her iki yılında da botanik kompozisyon, yaş ve kuru ot verimi, ham protein, ADF, NDF, ham kül, toprak organik madde, toprak azot, toprak organik karbon, C/N oranı, toprak pH ve EC değerleri incelenmiştir. Sonuçlar birlikte değerlendirildiğinde; merada bulunan buğdaygil bitkilerinin botanik kompozisyondaki oranları azotlu gübre artışına bağlı olarak artmış, baklagil ve diğer familyalara ait bitkilerin oranları ise azalmıştır. Yaş ve kuru ot veriminde de benzer sonuçlar görülmüştür. ADF ve NDF oranlarında da humik asit ve azotlu gübrelemeyle birlikte artış görülmüştür. Toprak organik madde, organik karbon oranı, pH ve EC azot ve humik asit dozlarının artışına, toprak azot oranı ise azot dozlarının artışına paralel olarak artmıştır. C/N azot oranı ise azot dozlarının artışına paralel olarak artmıştır. Uygulamaların, ham protein ve ham kül oranına anlamlı bir etkisi saptanmamıştır. Sonuçlar göz önüne alındığında, azotlu gübre ve humik asit uygulamasının, buğdaygillerin hakim olduğu meralarda kullanımının olumlu sonuçları olacağı söylenebilir.