Çinko uygulamalarının yoncanın (Medicago sativa L.) yem verimi ve bazı kalite özelliklerine etkisi


Tezin Türü: Doktora

Tezin Yürütüldüğü Kurum: Ankara Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, Türkiye

Tezin Onay Tarihi: 2009

Tezin Dili: Türkçe

Öğrenci: AYŞEN ALAY VURAL

Danışman: SÜLEYMAN TABAN

Özet:

Bu çalışma, bir baklagil yem bitkisi olan yonca (Medicago sativa L.)’ya farklı düzeylerde uygulanan çinkonun yem veri mi ve bazı kalite özellikleri üzerine etkilerini incelemek amacıyla 2006-2007 yılları arasında, Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Araştırma Uygulama Çiftliği’nde (Haymana) ve 2006 yılında Ayaş Araştırma ve Uygulama istasyonunda (Ayaş) yürütülmüştür.Deneme tesadüf blokları deneme deseninde 3 tekrarlamalı olarak kurulmuştur. Çinko uygulamaları Haymana’da 5 farklı düzeyde (Kontrol, 0.5 kg Zn da-1, 1 kg Zn da-1, 2 kg Zn da-1, 4 kg Zn da-1) Ayaş’ta4 4 farklı düzeyde (Kontrol, 0.5 kg Zn da-1, 1 kg Zn da-1, 2 kg Zn da-1) yapılmıştır. Çalışma süresince, Ayaş ekolojik koşullarında 5 biçim, Haymana ekolojik koşullarında 4 biçim gerçekleştirilmiştir.Araştırma sonuçlarına göre farklı düzeylerde uygulanan çinkonun ve biçim zamanlarının Ayaş ekolojik koşullarında, yaprak/sap oranına, yeşil ot verimine, kuru ot verimine, kuru madde verimine, yaprakların ham protein oranına, protein verimine, yapraklarda ve saplarda klorofil a miktarına, yapraklarda ve saplarda klorofil b miktarına, yapraklarda ve saplarda bulunan N, Na, Mg, Ca, K, miktarına, yapraklarda bulunan Zn, P ve saplarda bulunan S miktarına etkileri istatistiksel olarak önemli bulunmuştur. Farklı düzeylerde uygulanan çinkonun, Haymana ekolojik koşullarında m2 deki fide sayısına, yaprak/sap oranına, yeşil ot verimine, kuru ot verimine, dekara protein verimine, yapraklarda ve saplarda bulunan klorofil a miktarına, yapraklarda ve saplarda bulunan klorofil b miktarına, yapraklarda ve saplarda bulunan Zn, Na, Mg, Ca, K, P miktarına, yapraklarda bulunan B, S miktarına etkileri istatistiksel olarak önemli bulunmuştur.Abstract This study was carried out on alfalfa (Medicago sativa L.), which is a legume forage species, in order to determine the effect of different levels of applied zinc on forage yields and quality in 2006 and 2007 at Ankara University Agricultural Faculty Research Farm (Haymana) and in 2006 Ayaş Horticultural Research Station (Ayaş).The experimental design was planned as a randomized complete block with three replications. In the study, four different levels of zinc (control, 5 kg ha-1, 10 kg ha-1and 20 kg ha-1 ) were applied in Ayaş conditions, five different levels of zinc (control, 5 kg ha-1, 10 kg ha-1, 20 kg ha-1 and 40 kg ha-1 ) were applied in Haymana conditions. In this research, 5 and 4 cutting were made in Ayaş and in Haymana regions, respectively.Different levels of applied Zn and cut periods have statistically significant effects on leaf/stalk ratio, green forage and fodder yield, crude protein ratio in leaves, dry matter and protein ratio, amount of chlorophyll a and b levels in leaf and leaf stalks, N, Na, Mg, Ca, K content in leaves and leaf stalks and Zn, P content in leaves and S content in leaf stalks in Ayaş. According to our observations, in Haymana also Zn applications and different cut periods have significant effects on seedling number per m2, protein yield, amount of chlorophyll a and b levels in leaf and leaf stalks, Zn, Na, Mg, Ca, K, P content in leaves and leaf stalks, B, S content in leaves were.