Tebliğ Cemaati'nin Kırgızistan'daki Faaliyetleri/Таблиги жамааттын кыргызстандагы иш-аракеттери


Tezin Türü: Yüksek Lisans

Tezin Yürütüldüğü Kurum: Kırgızistan-Türkiye Manas Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, İslam Bilimleri, Kırgızistan

Tezin Onay Tarihi: 2018

Tezin Dili: Türkçe

Öğrenci: CAMALİDİN HAKNAZAROV

Danışman: Muhammet Mustafa Çakmaklıoğlu

Özet:

Kırgızistan, Orta Asya ülkeleri arasında dinî birçok cemaatin daha rahat faaliyet gösterebildiği ülke olarak bilinir. Bu nedenle, son zamanlarda Orta Asya'da yayılmakta olan Pakistan menşeli "Tebliğ Cemaati" ülkemizde de aktif şekilde faaliyetlerine devam etmektedir. Tezimizde, "Daavatçılar" şeklinde de isimlendirilen Tebliğ Cemaati'nin ülkemizdeki faaliyetlerinin mevcut durumunun ve toplumdaki etkilerinin tespiti amaçlanmıştır. Tezimizin Giriş kısmında araştırmanın konusu, amacı, yöntemi ve kaynaklarına yer verilmiştir. Ayrıca araştırmanın kavramsal çerçevesi de bu bölümde sunulmuştur. Birinci Bölümde Tebliğ Cemaati'nin ortaya çıkış sebepleri ve kısaca tarihi ile ilgili bilgilere yer verilmiştir. İkinci Bölümde ise, tezin asıl konusu olan Tebliğ Cemaatinin Kırgızistan'daki faaliyetlerinin mevcut durumu hakkında bilgiler verilmiştir. Bu doğrultuda bu bölümde Cemaatin Kırgızistan'da yürüttüğü davet seyahatleri ile eğitim-öğretim ve yayın faaliyetlerine yer verilmiştir. Son olarak da tezin Sonuç Bölümünde Tebliğ Cemaatinin Kırgızistan'daki mevcut durum ve faaliyetlerine ilişkin araştırmamız boyunca elde ettiğimiz sonuçlar sıralanmıştır. Anahtar Kelimeler: Kırgızistan, Dînî Faaliyetler, Tebliğ Cemaati, Davetçiler, Davet Seyahatleri.

Орто Азия өлкөлөрүнүн арасынан Кыргызстанда гана көптөгөн диний жамааттар жана секталар башкаларга салыштырмалуу өздөрүн эркин алып жүрүшөт. Ошол себептен болсо керек Пакистанда пайда болгон, азыркы учурда дүйнө жүзүнө кеңири тарап жаткан "дааватчылар" деген ат менен да таанымал таблиг жамаатынын өлкөбүздөгү иш-аракеттери аябагандай эле активдүү жүрүп жаткан кези. Магистратуралык диссертациянын негизги максаты мына ушул жамаат жана алардын иш-аракеттери тууралуу болмокчу. Биринчи бөлүмдө изилдөөнүн максаты, маанилүүлүгү, методу, булактары жана таблиги жамаатын кыскача тарыхы тууралуу маалымат берилген. Ошондой эле темага байланыштуу негизги терминдер иштелген. Ал эми экинчи жана негизги бөлүмдө таблиги жамаатын Кыргызстандагы иш-аракеттери, принциптери, басма кызматтары, билим берүү системасы жана даават тууралуу маалыматтар берилген. Аягында корутунду менен бирге колдонулган адабияттардын тизмеги жана магистратуралык диссертациянын кыргыз тилинде жазылган кыскача мазмуну берилген. Ачкыч сөздөр: Кыргызстан, таблиги жамаат, диний иш-аракеттер, даават.