Üvez meyvesinin fenolik madde dağılımının olgunlaşma sürecinde değişimi


Tezin Türü: Yüksek Lisans

Tezin Yürütüldüğü Kurum: Ankara Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, Türkiye

Tezin Onay Tarihi: 2006

Tezin Dili: Türkçe

Öğrenci: CEM BALTACIOĞLU

Danışman: YAKUP SEDAT VELİOĞLU

Özet:

Üvez (Sorbus aucuparia) Rosaceae familyasına ait yabani bir meyvedir. Meyvelerin olgunlaşması geniş bir zamana dağıldığı için hasat tam olgunlaşma öncesinde yapılmaktadır. Hasat anında meyveler tüketilmelerini engelleyecek düzeyde buruk bir tada sahiptir ve hasat sonrası gerçekleşen olgunlaşma sürecinde tüketilebilir bir tada sahip olmaktadır. Bu çalışmada hasat ile tüketim arasında geçen süreçte meyvenin bileşiminde oluşan değişim incelenmiştir. Olgunlaştırılmamış üvez meyvesinde toplam fenolik madde miktarı 134.17 mg/100g olarak belirlenmiştir. Olgunlaşmanın 14. gününe kadar fenolik madde miktarı artmış ve 225.72 mg/100g değerine ulaşmıştır. 14. günden sonra olgunlaşmanın 20.gününe kadar toplam fenolik madde miktarı azalmış, 90.90 mg/100g değerine düşmüştür.Üvez meyvelerinde fenolik bileşiklerden neoklorojenik asit, klorojenik asit ve rutin varlığı belirlenmiştir. Neoklorojenik asit ve klorojenik asit düzeyi olgunlaşmanın başlangıcında sırasıyla 50.96mg/kg ve 6.73 mg/kg olarak saptanmıştır. Bu bileşiklerin miktarları olgunlaşmanın 14. gününe artış göstermiş (sırasıyla 275.69 mg/kg ve 36.11 mg/kg) ve daha sonra 20. güne kadar azalarak sırasıyla 100.66 mg/kg ve 9.84 mg/kg düzeyine inmiştir. Rutin miktarında da benzer bir değişim söz konusu olmakla birlikte artış 8.günde tamamlanmış, daha sonra giderek azalmıştır. Başlangıç, 8.gün ve 20.gündeki rutin düzeyi sırasıyla 30.01, 48.89 ve 11.33mg/kg kadardır.