Broyler hindi rasyonlarında maya kültürünün kullanımı


Tezin Türü: Doktora

Tezin Yürütüldüğü Kurum: Ankara Üniversitesi, Sağlık Bilimleri Enstitüsü, Türkiye

Tezin Onay Tarihi: 2006

Tezin Dili: Türkçe

Öğrenci: BÜLENT ÖZSOY

Danışman: SAKİNE YALÇIN

Özet:

Broyler Hindi Rasyonlarında Maya Kültürünün Kullanımı Bu araştırma, broyler dişi hindi rasyonlarına farklı düzeylerde maya kültürü (Saccharomyces cerevisiae) ilavesinin hindilerde verim özellikleri, bazı kan parametreleri, bağırsak içeriği pH ve viskositesi ve immun sistem üzerine etkilerini belirlemek amacıyla yapılmıştır. Araştırmada hayvan materyali olarak toplam 48 adet 5 haftalık dişi palaz kullanılmıştır. Deneme her biri 12 adet hayvandan meydana gelen 1 kontrol ve 3 deneme olmak üzere toplam 4 grup halinde yürütülmüştür. Her grup 3 dişi palazdan oluşan 4 alt gruba ayrılmıştır. Birinci, ikinci ve üçüncü deneme grupları rasyonlarına sırasıyla 1, 2 ve 3 g/kg düzeylerinde maya kültürü (Diamond V ?XP?, Saccharomyces cerevisiae) ilave edilmiştir. Deneme 10 hafta sürdürülmüştür. Araştırma sonunda rasyonlara farklı düzeylerde ilave edilen maya kültürünün hindilerde canlı ağırlık, canlı ağırlık artışı, yem tüketimi ve yemden yararlanma oranı üzerine önemli etkisi gözlenmemiştir. Rasyonlara maya kültürü ilavesi karkas randımanı, iç organ ağırlıkları ve abdominal yağ ağırlığı ile oranlarını ve ince bağırsak pH'sı ve viskositesini etkilememiştir. Deneme sonunda alınan kanlardan elde edilen serumlarda toplam protein, kolesterol, trigliserit, ürik asit ALT, AST, ALP düzeyleri bakımından gruplar arasında istatistik önem taşıyan farklılık oluşmamıştır. Hindilerde maya kültürünün immun sistem üzerinde de herhangi bir önemli etkisi olmadığı sonucuna varılmıştır. Sonuç olarak, broyler dişi hindi rasyonlarına 1, 2 ve 3 g/kg düzeylerinde maya kültürü (Saccharomyces cerevisiae) ilavesinin hindilerde verim özellikleri, bazı kan parametreleri, ince bağırsak pH'sı ve viskositesi ile immun sistem üzerinde önemli bir etkisi saptanmamıştır. AbstractUsage of Yeast Culture in Broiler Turkey Diets This experiment was carried out the determine the effects of different levels of yeast culture (Saccharomyces cerevisiae) supplementation to the broiler turkey diets on the performance characteristics, some blood parameters, small intestine pH and viscosity values and immune system. A total of 48 female poults aged 5 weeks were used in this experiment. They were divided into one control group and three treatment groups each containing 12 female poults. Each group was divided into four replicate groups each containing 3 poults. The diets of the first, second and third treatment groups were supplemented with 1, 2 and 3 g/kg yeast culture (Diamond V ?XP?, Saccharomyces cerevisiae), respectively. The experimental period lasted 10 weeks. At the end of the experiment live weight, live weight gain, feed consumption and feed efficiency of turkeys were not significantly affected by different levels of yeast culture supplementation to diets. Dietary supplementation of yeast culture did not influence carcass yield, weights and rates of internal organs, abdominal fat and the values of pH and viscosity of small intestine, significantly. There were no significant differences among the groups in total protein, cholesterol, trigliceride, uric acid, alanine aminotransferase, aspartate aminotransferase, alkaline phosphatase of blood serum obtained at the end of the experiment. Immune system of turkeys was also not affected by dietary yeast culture. The results in this study demonstrated that yeast culture (Saccharomyces cerevisiae) supplementation at the levels of 1, 2 and 3 g/kg to the diets of female broiler turkeys did not have any significant effects on performance characteristics, some blood parameters, small intestine pH and viscosity values and immune system.