Tezin Türü: Yüksek Lisans
Tezin Yürütüldüğü Kurum: Ankara Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, Türkiye
Tezin Onay Tarihi: 2020
Tezin Dili: Türkçe
Öğrenci: MEHMET BAL
Danışman: ÖZLEM OSMANAĞAOĞLU
Özet:Çalışmanın amacı, 8 farklı kaynaktan (arı sindirim sistemi, yer elması meyvesi, fındık yaprağı, üzüm, domates, beyaz dut, armut, kivi) izole edilen ve fruktofilik özellikteki laktik asit bakterilerinin probiyotik olarak kullanılabilmelerine yönelik niteliklerinin araştırılmasıdır. Söz konusu kaynaklardan izole edilen çok sayıda izolat içerisinden ilk etapta katalaz negatif ve Gram-pozitif reaksiyon veren 10 adet bakteri seçilmiştir. Seçilen bakterilerin ilk aşamada hücre morfolojileri, genotipik özellikleri (RAPD-PZR, 16S rRNA dizileme) belirlenmiştir. Çalışma kapsamına dahil edilmiş fruktofilik özellikteki izolatlar Enterococcus faecalis olarak tanımlanmıştır. İlgili izolatların filogenetik analizleri gerçekleştirilmiş ve arı gastrointestinal sisteminden izole edilenler ile farklı bitkisel kaynaklardan izole edilen izolatlar birbirinden ayrı kladlar içerisinde toplanmıştır. Fenotipik ve genotipik karakteristikleri tanımlanan izolatlar daha sonrasında probiyotik özellikleri itibariyle test edilmiştir. Bu bağlamda izolatların asit, pepsin ve pankreatin direnç profilleri çıkartılmıştır. Özellikle, 1, 7, 8 ve A3 kodlu izolatlar yüksek bir direnç profili sergilemiştir. İlgili tez çalışmasında farklı bitkisel kaynaklardan da fruktofilik özellikli laktik asit bakterilerinin izole edilebileceği ve probiyotik potansiyel içerebilecekleri ilk kez gösterilmiştir. The aim of the study is to investigate the probiotic properties of lactic acid bacteria isolated from 8 different sources (bee digestive system, Jerusalem artichoke fruit, hazelnut leaf, grape, tomato, white mulberry, pear, kiwi) and having fructophilic properties. Among the many isolates isolated from these sources, 10 bacteria that gave catalase negative and Gram-positive reactions were selected in the first stage. Cell morphology, genotypic characteristics (RAPD-PCR, 16S rRNA sequencing) of the selected bacteria were determined later. Fructophilic isolates selected for this study were defined as Enterococcus faecalis. Phylogenetic analyzes of the relevant isolates were carried out and those isolated from bee gastrointestinal system and isolates originated from different plant sources were collected in separate clades. Isolates whose phenotypic and genotypic characteristics were defined were then tested for their probiotic properties. In this context, acid, pepsin and pancreatin resistance profiles of the isolates have been evaluated. Especially, 1, 7, 8, and A3 coded isolates displayed high resistance profile against acid and bile. In the thesis, it was revealed that lactic acid bacteria with fructophilic properties and probiotic potential can be isolated from different plant sources for the first time.