Kuzu karkaslarında mikrobiyal yüzey kontaminasyonun belirlenmesi


Tezin Türü: Yüksek Lisans

Tezin Yürütüldüğü Kurum: Ankara Üniversitesi, Sağlık Bilimleri Enstitüsü, Türkiye

Tezin Onay Tarihi: 2012

Tezin Dili: Türkçe

Öğrenci: HACI İBRAHİM KOÇ

Danışman: HAYDAR ÖZDEMİR

Özet:

Bu çalışma, 4 farklı firmaya ait kuzu karkaslarında mikrobiyal yüzey kontaminasyonun belirlenmesi amacıyla yapılmıştır. Kuzu karkaslarından örnekler sünger swap tekniği ile karkasın but, kavram ve döş bölgelerinin 100'er cm2'lik (10x10 cm, toplam 300 cm2) alanından alınmıştır. Alınan örnekler mikrobiyolojik olarak toplam aerob bakteri sayısı, enterobakteriler, total koliform bakteriler, E. coli, koagulaz (+) stafilokoklar ve Pseudomonas'lar yönünden analiz edilmiştir. Mikrobiyolojik analiz sonuçlarına göre örneklerde toplam aerob bakteri sayısı, enterobakteriler, total koliform bakteriler, E. coli, koagulaz (+) stafilokoklar ile Pseudomonas'lar ortalama olarak sırasıyla 5.13, 2.84, 2.64, 2.30, 2.59 ve 3.03 log10 kob/ cm2 düzeyinde saptanmıştır. Sonuç olarak, incelenen kuzu karkas örneklerinden çoğunun hijyen ve fekal indikatör mikroorganizmalarla kontamine olduğu belirlenmiştir. Bu nedenle sağlıklı kuzu eti üretimi için başta kesim hijyeni olmak üzere, muhafaza, nakil ve satış aşamalarında genel hijyen kurallarına uyulmasının ve işletmelerde etkin HACCP sisteminin uygulanmasının halk sağlığı açısından önemli olacağı sonucuna varılmıştır. AbstractThis study was conducted to determine the microbial surface contamination on lamb carcasses samples belonging to 4 different companies. All samples were collected to each of carcass regions of rump, flank and brisket per 100 cm2 (10 × 10 cm, a total of 300 cm2) under aseptic conditions with sponge swab technique. Samples taken in this context were investigated for total viable counts, Enterobacteriaceae, total coliform counts, E. coli, coagulase-positive staphylococci and Pseudomonas. According to the results this study; the mean log total viable counts, Enterobacteriaceae, total coliform counts, E. coli, coagulase-positive staphylococci and Pseudomonas were found as 5.13, 2.84, 2.64, 2.30, 2.59 and 3.03 log cfu/ cm2 , respectively. As a conclusion, it was determined that the mainly samples of lamb carcasses have contaminated with contaminated hygiene and fecal indicator microorganisms. Therefore, at the slaughter hygiene, storage, transport and sales stages of compliance with the general rules of hygiene and effective implementation of HACPP system in terms of public health enterprises was concluded to be important for the production of healthy lamb meat.