Ordu ili topraklarının jeokimyasal özellikleri, genesisi ve sınıflandırması


Tezin Türü: Doktora

Tezin Yürütüldüğü Kurum: Ankara Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, Türkiye

Tezin Onay Tarihi: 2011

Tezin Dili: Türkçe

Öğrenci: FERHAT TÜRKMEN

Danışman: İLHAMİ BAYRAMİN

Özet:

Araştırma Ordu ilinde yaygın olarak bulunan farklı ana materyaller üzerinde oluşan toprakların genesisleri ve jeokimyasal özelliklerinin belirlenmesi amacıyla yürütülmüştür. Bu amaçla Ordu Merkez – Mesudiye ve Fatsa – Korgan ilçeleri arasında kuzey – güney doğrultusunda, Ordu ili topraklarını temsil edecek şekilde iki farklı hat üzerinde 41 adet toprak profili açılmıştır. Açılan profiller tanımlanarak horizon esasına göre 145 adet örnek alınmıştır. Herbir horizondan alınan toprak örneklerinin yanısıra ana materyal ve kayalardan da örneklemeler yapılmıştır. Alınan toprak örneklerinde toprakların fiziksel ve kimyasal özelliklerini belirlemek amacıyla, organik madde, bünye, pH, elektiriksel iletkenlik, hacim ağırlığı, hidrolik iletkenlik, karbonat kapsamı, katyon değişim kapasitesi, değişebilir katyonlar, tarla kapasitesi, solma noktası, analizleri ile mineralojik bileşimlerinin belirlenmesi amacıyla X-Ray Fluorance analizleri yapılmıştır. Alınan kaya örneklerinin X-Ray Fluorance analizleri yapılmış ve ince kesitleri hazırlanarak polarizan mikroskop altında modal mineralojik bileşimleri belirlenmiştir. Topraklar, Toprak Taksonomisine göre, Entisol, Inceptisol, Mollisol, Alfisol ve Vertisol olmak üzere 5 farklı Ordo içersinde sınıflandırılmıştır. Vertisol olarak sınıflandırılan profillerden alınan toprak örneklerinde X-Ray Diffraction analizleri yapılmış, ve hakim kil tiplerinin smektit, kaolen ve illit grupları içersinde yeraldığı belirlenmiştir. Mineralojik, petrografik ve jeokimyasal analiz sonuçları, ana kayaların toprakların bileşimi ve karakter kazanmasında etkili olduğunu, ayrışma indekslerine göre toprakların büyük çoğunluğunu temsil ettiğini göstermiştir. Ordu ilinde, topoğrafyanın toprak içi drenajı yönlendirmesiyle, en etkili toprak oluşturan faktörlerden birisi olduğu gözlemlenmiştir.