Kuzu rasyonlarına katılan organik selenyum'un besi performansı, karkas kalitesi ve kan GSH-PX aktivitesi üzerine etkisi


Tezin Türü: Doktora

Tezin Yürütüldüğü Kurum: Ankara Üniversitesi, Sağlık Bilimleri Enstitüsü, Türkiye

Tezin Onay Tarihi: 2003

Tezin Dili: Türkçe

Öğrenci: MUSTAFA SALMAN

Danışman: GÜLTEKİN YILDIZ

Özet:

Bu araştırma, kuzu rasyonlarına katılan organik ve inorganik selenyumun besi performansı, kesim ve karkas özellikleri, bazı et kriterleri ve kan glutatyon peroksidaz aktivitesi bakımından karşılaştırılmasını amaçlamıştır. Araştırmada materyal olarak 2-2,5 aylık yaşta sütten kesilmiş erkek Anadolu Merinos kuzusu kullanılmıştır. 84 gün devam eden bu araştırma 4 grup halinde toplam 31 baş hayvan ile yürütülmüştür. Kontrol ve deneme grupları rasyonlarına temel rasyon verilirken, deneme grubu 1 konsantre yemine 200 ppm organik selenyum (Sel- plex), deneme grubu 2 konsantre yemine 300 ppm organik selenyum (Sel- plex) ve deneme grubu 3' e ise 200 ppm inorganik selenyum (Na-selenit) katılmıştır. Kaba yem olarak hayvanlara sadece kuru yonca otu verilmiştir. Kuzulara grup yemlemesi uygulanmış, konsantre yem ad libitum olarak verilmiştir. Kaba yem olarak kuru yonca otu hayvan başına günde 250 gr hesabıyla sabahları bir defada verilmiştir. Anadolu merinos kuzularında besi başı canlı ağırlığı kontrol, 1, 2 ve 3. deneme gruplarında sırasıyla 22.66, 22.68, 22.66 ve 22.79 kg; besi sonu ağırlığı 39.88, 42.05, 41.18 ve 36.33 kg olarak bulunmuştur. Besi sonu ağırlıkları bakımından deneme grubu 1 ve deneme grubu 3 arasında gözlenen farklılık önemli bulunmuştur (p<0.01). Deneme süresince ortalama canlı ağırlık artışı sırasıyla 204.88, 230.50, 220.38 ve 164.33 g; 1 kg canlı ağırlık artışı için tüketilen konsantre yem 4.912, 4.719, 5.005 ve 6.160 kg; ortalama günlük tüketilen konsantre yem miktarı 1007, 1090,1101 ve 961 gr olarak tespit edilmiştir. Yemden yararlanma derecesi gruplarda sırasıyla 6.073, 5.740, 6.100 ve 7.705 olmuştur. Anadolu merinos kuzuların besi süresi sonunda kesim öncesi ağırlığı sırasıyla 40.30, 42.38, 42.54 ve 35.16 kg; sıcak karkas ağırlığı 19.92, 20.66,88 20.62 ve 16.96 kg; soğuk karkas ağırlığı 19.48, 20.16, 20.16 ve 16.56 kg; kuyruksuz karkas randımanı % 46.87, 46.32, 46.22 ve 44.78; karkasta et oranı % 54.61, 55.10, 56.03 ve 54.56; karkasta yağ oranı % 12.69, 13.11, 13.18 ve 13.09; karkasta kemik oranı 19.17, 18.04, 16.94 ve 18.17 bulunmuştur. Tam kan glutatyon peroksidaz aktivitesi kontrol grubu, deneme grubu 1, 2 ve 3' te sırasıyla 423.50, 536.63, 576.50 ve 797.50 U/g Hb olarak tespit edilmiştir. İnorganik selenyum verilen deneme grubu 3 kuzularında GSH-Px aktivitesi yüksek bulunmuştur (p<0.001).AbstractThis study was carried out to determine the effects of organic and inorganic selenium supplementation on fattening performance, slaughtering and carcass characteristics, some meat criteria and blood GSH-Px activitiy in Lambs Thirty one Anatolian Merino lambs aged 2-2.5 months, weaned were used in the experiment. This experiment was lasted 84 days. Thirty one lambs were divided into one control and three treatment groups. Control group was fed the basal diet. Treatment groups 1, 2 and 3 were fed a basal diet by adding 200 ppm organic selenium (Sel-plex), 300 ppm organic selenium (Sel-Plex) and 200 ppm inorganic selenium (Na-selenit) respectively. Each lamb was fed daily 250 g alfa alfa hay and ad libitum concentrate. At the begining of the fattening, the average live weights of lambs in the control and treatment groups 1, 2 and 3 were period found as 22.66, 22.68, 22.66 and 22.79 kg. At the end of the fattening, 39.88, 42.05, 41.18 and 36.33 kg, respectively. At the end of the fattening period the difference of live weights between treatment group 1 and treatment group 3 was significant (p<0.01). The average daily weight gains, during experiment, were found as 204.88, 230.50, 220.38 and 164.33 g; Average daily concentrate intake of control and treatment groups 1, 2, 3 were determined as 1007, 1090, 1101, 961 g, respectively. Total concentrate intake during the experimental period in the control and treatment groups 1, 2 and 3 were found as 4.912, 4.719, 5.005 ve 6.160 kg, respectively. Feed conversion ratios in these groups were found as 6.073, 5.740, 6.100 and 7.705 respectively.90 At the end of the fattening period, the slaughtering and carcass characteristics of the control, treatment groups 1, 2 and 3 were determined as follows: Slaughter weights were 40.30, 42.38, 42.54 and 35.16 kg; warm carcass weights were 19.92, 20.66, 20.62 and 16.96 kg; cold carcass weights were 19.48, 20.16, 20.16 and 16.56 kg; cold dressing percentages; dressing percentages at carcass without tail, 46.87, 46.32, 46.22 and 44.78%; lean percentage at carcass, 54.61, 55.10, 56.03 and 54.56%. Fat percentages of groups were 12.69, 13.11, 13.18 and 13.09 %; bone percentages of groups were 19.17, 18.04, 16.94 and 18.17%, respectively. Whole blood glutation peroxidase activity of the control, treatment groups 1, 2 and 3 were found as 423.50, 536.63, 576.50, 797.50 U/g Hb, respectively. Treatment group 3 received inorganic selenium has high GSH- Px activity (p<0.01).