Tezin Türü: Yüksek Lisans
Tezin Yürütüldüğü Kurum: Ankara Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, Türkiye
Tezin Onay Tarihi: 2020
Tezin Dili: Türkçe
Öğrenci: SADEDDİN BEKMEZCİ
Danışman: BETÜL ZEHRA SARIÇİÇEK
Açık Arşiv Koleksiyonu: AVESİS Açık Erişim Koleksiyonu
Özet:Bu araştırmanın amacı, meralarda beslemenin, Ankara keçisi oğlak ve çebiçlerinin kesim ve karkas özellikleri üzerine etkisini belirlemektir. Bu amaçla araştırmada farklı mera koşullarında otlayan 60 baş oğlak kullanılmıştır. Hayvanlar 4 aylık ve 7 aylık yaşta kesilmiş ve kesim özelliği olarak karkas ağırlığı, post, baş, ayak, ciğer, etek, testis ve iç yağ, karkas özelliği olarak; kol, omuz-sırt-bel, but ve boyun ağırlıkları ele alınmıştır. 4 aylık yaşta kesilen hayvanların kesim ve karkas özellikleri orta ve düşük kaliteli merada beslenen hayvanlara kıyasla önemli derecede (P<0,05) yüksek bulunmuştur. 7 aylık çebiçlerde ise kesim canlı ağırlığı, baş ağırlığı, ayak ağırlığı, sıcak karkas ağırlığı, kol ağırlığı iyi ve düşük kaliteli merada beslenenler, orta kaliteli merada beslenenlere oranla daha yüksek bulunmuştur (P<0,05). Mera kalitesine bağlı olarak hem kesim hem de karkas özelliklerinin etkilendiği tespit edilmiştir. Mera kalitesi düşük olan işletmelerde, 4 aylık hayvanların kesim ve karkas özelliklerinin olumsuz etkilendiği, bu nedenle mera kalitesi düşük olan işletmelerde hayvanların ihtiyacının karşılanması için ek yemleme yapılması gerektiği sonucuna varılmıştır. This research aims to determine the impact of feeding kids of Angora goat in pasture on characteristics of slaughtering and carcass. The characteristics of slaughtering consist of weight of carcass, post, head, foot, liver, fat, testicle and tallow, while of carcass consist of weight of arm, shoulder-back-waist, leg and neck. The research assessed 60 kids pasturing in different conditions. The kids were slaughtered at 4 months or 7 months of age. The analyse found that the slaughter and carcass characteristics of kids slaughtered at the age of 4 months are significantly higher (P <0.05) than kids fed on medium and low quality pasture. In addition, live weight, head weight, foot weight, hot carcass weight, arm weight of kids fed on good and low quality pasture and slaughtered at the age of 7 months were found to be significantly higher (P <0.05) compared to those fed on medium quality pasture. The findings illustrates that pasture quality influences both slaughter and carcass characteristics of kids. Considering the negative effect of low quality pastures on slaughter and carcass characteristics of 4-month-old kids, this dissertation suggests additional supplementary feed to meet the needs of those.