Doğu Karadeniz Bölgesinden seçilmiş bazı yerel elma çeşitlerinin uygun hasat zamanlarının belirlenmesi


Tezin Türü: Yüksek Lisans

Tezin Yürütüldüğü Kurum: Ankara Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, Türkiye

Tezin Onay Tarihi: 2019

Tezin Dili: Türkçe

Öğrenci: NAMIK YER

Danışman: Veli Erdoğan

Özet:

Bu çalışma, Doğu Karadeniz Bölgesi'nin sahil kuşağından selekte edilen ve sofralık meyve özelliği ile ön plana çıkan 103 ve 208 nolu yerel elma çeşitlerinin optimum hasat zamanlarının belirlenmesi amacıyla 2017 ve 2018 yıllarında yürütülmüştür. Golden Delicious Reinders çeşidi kontrol olarak kullanılmıştır. Meyve örnekleri beşer gün arayla birinci yıl beş ikinci yıl dört farklı tarihte alınmıştır. Çalışmanın ikinci yılında yüksek hava sıcaklıkları nedeniyle çiçeklenme ve hasat olgunluğu tarihleri yaklaşık 2 hafta öne gelmiştir. Optimum hasat tarihinin belirlenmesinde klimakterik minimum esas alınmıştır. 103, 208 ve Golden Delicious Reinders çeşitleri için 2017-2018 yıllarında optimum hasat tarihi sırasıyla, 30 Ağustos-6 Eylül, 25 Ağustos-11 Eylül ve 30 Ağustos-11 Eylül ve tam çiçeklenmeden hasada kadar geçen süre sırasıyla 130-132, 141-150 ve 140-146 gün olarak belirlenmiştir. Bu çeşitlerde meyve eti sertliği sırasıyla 10.48-11.62, 8.23-9.47 ve 7.45-8.96 kg.cm-2, suda çözünebilir toplam kuru madde miktarı sırasıyla %10.38-11.05, 11.27-11.50 ve 9.52-13.15, titre edilebilir asitlik sırasıyla %0.42-0.47, 0.27-0.28 ve 0.47-0.56, nişasta indeksi sırasıyla 4.67-5.00, 4.67-5.33 ve 5.50-7.00 olarak tespit edilmiş ve Streif indeksi 0.149-0.194, 0.124-0.127 ve 0.068-0.148 olarak hesaplanmıştır. This study was carried out to determine the optimum harvest dates of promising local apple cultivars with superior fruit characteristics of #103 and #208 selected from the coastal zone of Eastern Black Sea Region in 2017 and 2018. Golden Delicious Reinders was used as control. Flowering and harvest maturity dates were advanced for about two weeks in the second year of the study. Climacteric minimum was used to determine the optimum harvest date which were August 30-September 6, August 25-September 6 and August 25-September 11 in cultivars of #103, #208 and Golden Delicious Reinders in 2017 and 2018, respectively. In these cultivars, number of the days after full bloom were 130-132, 141-150 and 140-146, flesh firmness was 10.48-11.62, 8.23-9.47 and 7.45-8.96 kg.cm-2, soluble solids content was 10.38-11.05, 11.27-11.50 and 9.52-13.15, titratable acidity was 0.42 -0.47, 0.27-0.28 and 0.47-0.56%, starch index was 4.67-5.00, 4.67-5.33 and 5.50 -7.00 and Streif Index was 0.149-0.194, 0.124-0.127 and 0.068-0.148, respectively.