Kalecı̇k Karası üzüm çeşı̇dı̇ne aı̇t klonlarda farklı ürün yükü uygulamalarının gelı̇şme, verı̇m, ürün ve şarap kalı̇tesı̇ üzerı̇ne etkı̇leri


Tezin Türü: Yüksek Lisans

Tezin Yürütüldüğü Kurum: Ankara Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, Türkiye

Tezin Onay Tarihi: 2021

Tezin Dili: Türkçe

Öğrenci: Havva Merve Yılmaz

Eş Danışman: GÖKHAN SÖYLEMEZOĞLU, Gökhan Söylemezoğlu

Özet:

Ankara (Kalecik) koşullarında yürütülen bu tez çalışmasında Kalecik Bağcılık Uygulama ve Araştırma İstasyonu’nda Kalecik Karası Klon Seleksiyon Bağı’nda bulunan 9, 10, 12, 13, 15, 16 ve 21 numaralı 7 adet klon materyal olarak kullanılmıştır. Klonlarda 3kg/omca ve 4,5 kg/omca olmak üzere iki farklı ürün yükü uygulaması gerçekleştirilerek bu iki ürün yükünün gelişme, ürün ve şarap kalitesine olan etkileri incelenmiştir. Elde edilen verilere göre ürün yükündeki artışa paralel olarak genel olarak klonlarda verimde artış tespit edilmiş, ürün yükündeki artış ile gelişme, ürün ve şarap kalitesi yönünden klonlar çeşitlilik göstermiştir. 9 ve 16 numaralı klonlar kalite yönüyle ön plana çıkarken, 21 numaralı klon diğer klonlara göre düşük performans göstermiştir. Araştırma ayrıca üzüm dokuları ve şaraplarda toplam fenolik bileşiklerinin belirlenmesi yönüyle de önem taşımaktadır. Özellikle üzümde toplam fenol içeriğinin yüksek olması için genel olarak 10 ve 15 numaralı klonlarda düşük ürün yükü uygulamasının daha etkili olacağı belirlenmiştir. Ayrıca genel anlamda 9, 10 ve 15 numaralı klonlarda ürün yükü sınırlaması ile şarap kalite değerlerinde olumlu veriye ulaşılmıştır.