Sulama suyu tuzluluğu ve yıkama gereksinimi oranlarının yoncada çimlenme ve gelişmeye etkisi


Tezin Türü: Yüksek Lisans

Tezin Yürütüldüğü Kurum: Ankara Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, Türkiye

Tezin Onay Tarihi: 2011

Tezin Dili: Türkçe

Öğrenci: TUĞBA BULUT

Danışman: ENGİN YURTSEVEN

Özet:

Bu çalışma, farklı tuzluluktaki sulama sularının değişik yıkama gereksinimleri ile uygulanması durumunda yoncada çimlenmeye ve ilk gelişmeye olan etkilerini incelemek amacıyla Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi kampusu içerisinde açıkta altı ay süreyle yürütülmüştür. Araştırma, 3 farklı sulama suyu tuzluluğu (0.25 dS/m, 1.5 dS/m ve 3.0 dS/m) ile 4 yıkama gereksinimi (%10, %20, %35 ve %50) konuları için 3 tekrarlamalı olarak tesadüf bloklar deneme desenine göre düzenlenmiştir. Bitki yaş ağırlığı (verim) ve kuru ağırlığı (biokütle) değerleri elde edilerek değerlendirme yapılmış ve bitki verimi üzerine hem sulama suyu tuzluluğu hem de yıkama gereksinimi değerlerinin etkili olduğu, biokütle değerleri üzerinde ise sadece yıkamanın önemli etkide bulunduğu incelenmiştir. Analiz sonuçlarına göre en fazla verim tuzluluk konuları içerisinde 1.5 dS/m tuzluluk düzeyinde, yıkama konuları içerisinde ise %50 yıkama gereksinimin uygulandığı konuda elde edilmiştir.