Biberde kök boğazı yanıklığı hastalığı Phytophthora capsici'ye karşı bazı bitki aktivatörlerinin etkilerinin belirlenmesi.


Tezin Türü: Yüksek Lisans

Tezin Yürütüldüğü Kurum: Ankara Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, Türkiye

Tezin Onay Tarihi: 2013

Tezin Dili: Türkçe

Öğrenci: ZEHRA KADIOĞLU

Danışman: FİKRET DEMİRCİ

Özet:

Araştırma, gama amino butirik asit, acibenzolar-S-methyl, harpin proteini, Reynoutria spp. ekstraktı, kitosanın biberde kök boğazı yanıklığı etmeni Phytophthora capsici (Leon)'nin misel gelişimine ve bitkide oluşturduğu lezyon uzunluğuna etkilerinin belirlenmesi amacıyla yürütülmüştür.Fungusun misel gelişimi üzerine gama amino butirik asit, acibenzolar-S-methyl'in engelleyici etkisinin olmadığı; harpin proteini, Reynoutria spp. ekstraktı ve kitosanın ise engelleyici etkiye sahip olduğu belirlenmiştir. Sera çalışmasında Acibenzolar-S-methyl'in iki yaprak uygulamasının P. capsici'nin CM334 biber çeşidinde oluşturdukları lezyon gelişimine etkisi % 51.92, Sena biber çeşidinde % 57.50 ile en etkili aktivatör olduğu tespit edilmiştir. Bunu harpin proteini, Reynautria spp. ekstraktı, gama amino butirik asit, kitosan takip etmektedir.Aktivatörlerin üç yaprak uygulamasında ASM, CM334 çeşidinde hastalığa % 31.61 ile en yüksek etki göstermiştir. ASM'yi Reynoutria spp. ekstraktı, gama amino butirik asit, harpin proteini ve kitosan takip etmektedir. Sena çeşidinde ASM hastalığa %40.69 oranında en etkili bulunmuş olup, bunu %16.25 etki ile kitosan takip etmiştir.AbstractThe aim of this research was to determine the effects of gamma-amino butyric acid, acibenzolar-S-methyl, harpin protein, extract of Reynoutria spp. and chitosan on mycelial growth and lesion development on plant of Phytophthora capsici, the causal agent of Phytophthora blight of pepper.Gamma-amino butyric acid, acibenzolar-S-methyl had no inhibitory effect on mycelial growth of the fungus, but harpin protein, extract of Reynoutria spp. and chitosan have inhibitory effects. In greenhouse study, two foliar application of Acibenzolar-S-methyl, that has been found to be most effective activator, inhibited lesion development of P. capsici on pepper line CM334 and Sena pepper variety by 51.92 %, 57.50 % respectively. Harpin protein, extract of Reynoutria spp, gamma amino butyric acid and chitosan followed the activator respectively.In three foliar application of the activators, acibenzolar-S-methyl showed the highest inhibitory effect on pepper line CM334 with 31.61% . Acibenzolar-S-methyl was followed by extract of Reynoutria spp. gamma amino butyric acid, protein and chitosan respectively. On Sena cultivar, Acibenzolar-S-methyl have the highest inhibition ratio with 40.69% and and followed by chitosan with 16.25% effect.