Bazı kafes kuşu yemlerinde doğal olumsuzluk faktörlerinin (Aflatoksinler, Nitrit, Nitrat, Tanen ve Sodyum Klorür) belirlenmesi


Tezin Türü: Doktora

Tezin Yürütüldüğü Kurum: Ankara Üniversitesi, Sağlık Bilimleri Enstitüsü, Türkiye

Tezin Onay Tarihi: 2010

Tezin Dili: Türkçe

Öğrenci: HAKAN GÜRELİ

Danışman: ALİ BİLGİLİ

Özet:

Bu çalışmada bazı kafes kuşu yemlerinde doğal olarak bulunan ya da sonradan oluşabilen doğal olumsuzluk faktörlerinden aflatoksinler, nitrat-nitrit, tanen ve tuz miktarları araştırıldı. Bu amaçla Ankara ili sınırları içerisindeki satılan muhabbet kuşu, kanarya ve papağan yemlerinin her birinden 20'şer adet olmak üzere toplam 60 örnek analiz edildi. Aflatoksin analizlerinde yüksek basınçlı sıvı kromatografi cihazı (HPLC) kullanıldı. Nitrat, nitrit ve tanen analizleri spektrofotometrik yöntemle, sodyum klorür analizi ise renk reaksiyonuna dayalı bir yöntemle yapıldı. Yapılan analizlerin sonucunda toplam aflatoksin miktarları muhabbet kuşu yemlerinin 11'inde (%55) 2,44-34,30 ppb, kanarya yemlerinin 8'inde (%40) 0,91-16,75 ppb ve papağan yemlerinin 10'unda (%50) 1,43-19,29 ppb düzeylerinde bulundu. AFB1 muhabbet kuşu yemlerinin 11'inde (%55) 2,44-28,14 ppb, kanarya yemlerinin 8'inde (%40) 0,91-15,5 ppb ve papağan yemlerinin 10'unda (%50) 1,43-18,5 ppb; AFB2 muhabbet kuşu yemlerinin 9'unda (%45) 0,29-1,66 ppb, kanarya yemlerinin 3'ünde (%15) 0,27-1,25 ppb ve papağan yemlerinin 5'inde (%25) 0,25-1,44 ppb; AFG1 muhabbet kuşu yemlerinin 3'ünde (%15) 3,9-8,13 ppb ve papağan yemlerinin 1'inde (%5) 1,46 ppb ve AFG2 sadece 1 muhabbet kuşu yeminde 0,6 ppb miktarlarında tespit edildi. Yemlerin tümünde nitrit 0,00-6,19 ppm; nitrat 1,31-25,55 ppm; tanen miktarları %0,04-0,74; sodyum klorür miktarları ise %0,05-0,44 düzeylerinde bulundu. Kafes kuşu yemleri hakkında herhangi bir yasal ya da bilimsel bir değer olmamakla birlikte sonuç olarak yapılan analizler sonucunda sadece 1 adet muhabbet kuşu yeminde bulunan AFB1 miktarının kafes kuşlarının sağlığı açısından bir risk oluşturabileceği, diğer yemlerde bulunan AFB1 miktarlarının kafes kuşlarının sağlığı açısından herhangi bir olumsuzluk yapmayacağı; ayrıca tüm yemlerde yapılan nitrat-nitrit, tanen ve tuz analizleri sonucunda bulunan miktarların ise herhangi bir sağlık sorununa neden olmayacağı kanısına varıldı.AbstractIn this study, among the naturally occurring and/or induced negative factors aflatoxin, nitrate-nitrite, tannin and salt amounts in cagebird feeds were determined. For this purpose, a total of 60 samples, 20 from each lovebird, canary and parrot feed collected from the markets around Ankara were analyzed. High pressure liquid chromatography (HPLC) was used in aflatoxin analysis. Spectrophotometrical analysis were carried out for nitrite-nitrate and tanin content and colorimetric analysis was done for sodium chloride determination. It was found out that 11 samples (55%) from lovebird feeds contained 2,44-34,30 ppb; 8 samples (40%) from canary feeds contained 0,91-16,75 ppb and 10 samples (50%) from parrot feed contained 1,43-19,29 ppb of total aflatoxin. Among the total aflatoxin count; AFB1 was found from 11 samples (55%) of lovebird feeds as 2,44-28,14 ppb; 8 samples (40%) from canary feeds as 0,91-15,5 ppb and 10 samples (50%) from parrot feeds as 1,43-18,5 ppb; AFB2 was found from 9 samples (45%) of lovebird feeds as 0,29-1,66 ppb, 3 samples (15%) from canary feeds as 0,27-1,25 ppb and 5 samples (25%) from parrot feeds as 0,25-1,44 ppb; AFG1 was found from 3 samples (15%) of lovebird feeds as 3,9-8,13 ppb and 1 sample (%5) of parrot feed as 1,46 ppb and AFG2 was found only in one lovebird seed as 0,6 ppb. All feeds contained between 0,00-6,19 ppm of nitrite; 1,31-25,55 ppm of nitrate; %0,04-0,74 of tanin and %0,05-0,44 of sodium chloride. Eventhough, there is no legal of scientific assessment of the described negative factors on cagebird feeds, results indicate that AFB1 amount found in one of the lovebird feed might cause a health risk; whereas the rest does not necessarily cause any health problems on cagebirds. The results also indicate that nitrate-nitrite, tanin and salt amounts analyzed in all feeds are below the risk amounts and will not cause any health problems.