Tezin Türü: Doktora
Tezin Yürütüldüğü Kurum: Ankara Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, Türkiye
Tezin Onay Tarihi: 2015
Tezin Dili: Türkçe
Öğrenci: FAİK SERTEL SEÇER
Danışman: HİJRAN YAVUZCAN
Özet:Bu çalışmada Nil Tilapialarında nitrit ve amonyağa maruz bırakılan deneysel olarak oluşturulanEdwardsiella tarda enfeksiyonunun etkileri; hematolojik, immünolojik ve et kalitesi yönündenincelenmiştir. İncelenen gruplar; K kontrol grubu, A amonyağa maruz bırakılan grup, AB E. tarda suşuile enfekte edilmiş ve aynı zamanda amonyağa maruz bırakılan grup, N nitrite maruz bırakılan grup, NBE. tarda suşu ile enfekte edilmiş ve aynı zamanda nitrite maruz bırakılan grup, B ise E. tarda suşu ileenfekte edilmiş grup olarak isimlendirilmiştir.Tilapialarda nitrit ve amonyağın LC50 48 saat değerleri PROBİT analizi ile, E. tarda suşunun (ATCC15947) LC50 değeri Kärber yöntemi ile sırasıyla 8,318, 1,304 ve 1,2x107 olarak bulunmuştur.Deneme sonunda eritrosit sayısında B grubunda K grubuna göre (p<0,05); eritrosit sedimantasyon hızında,hematokrit oranında, hemoglobin miktarında, MCV, MCH, et pH’sında AB ve NB grubunda K grubunagöre (p<0,05), ortalama eritrosit hemoglobin konsantrasyonu miktarında ise NB grubunda K grubuna göreazalma tespit edilmiştir (p<0,05).Ayrıca lökosit sayısında, plazma nitrit miktarında, plazma amonyak miktarında, plazma glikozmiktarında, plazma lisozim aktivitesinde, ön böbrek makrofaj fagositozitesinde ve “respiratory burst”aktivitesinde ve ette nitrit kalıntı miktarında AB ve NB grubunda K grubuna göre (p<0,05) ve etteamonyak kalıntı miktarında NB grubunda K grubuna göre (p<0,05) artma izlenmiştir.Trombosit sayısında ve plazma laktat miktarında AB ve NB grubunda K grubuna göre artma olsa daaradaki fark istatistiki olarak önemli bulunmamıştır (p>0,05). Bu bulgular ışığında tüm denemegruplarımızda uygulamamızın balıkların bazı hematolojik, immünolojik ve et kalitesi parametrelerindeönemli değişime neden olduğu ve homeostaziden sapma olduğu tespit edilmiştir.AbstractIn this study, the effects of sublethal nitrite and ammonia on experimentally infected Nile Tilapia’shaematological, immunological parameters and meat quality parameters have been investigated. Thegroups were K: control group, A: ammonia exposed group, AB: infected with E.tarda and exposed toammonia, Group N: nitrite exposed group, NB: infected with E.tarda and exposed to nitrite, B: infectedwith E.tarda.The LC50 value of nitrite and ammonia calculated using the PROBIT; for E.tarda (ATCC15947) weredetermined with Kärber method and were 8.318, 1.304 and 1.2x107 respectively.There was a significant decrease in RBC in B on day 7 (p<0.05). The erythrocyte sedimentation rate, haematocrit,haemoglobin, MCV and MCH, meat pH were significantly decreased in AB and NB compared with the controlgroup and MCHC was also significantly decreased in NB.WBC increased significantly (p<0.05), as did plasma nitrite, ammonia, plasma lysozyme activity,phagocytosis of the head kidney macrophages, respiratory burst activities and amount of nitrite residuesin meat and plasma glucose concentration in both groups (AB and NB) were higher than those in GroupK. The amount of residual ammonia in meat was also higher in NB compared with control group.There were slightly higher mean values of plasma lactate and PLT in AB and NB than in K, although theyweren’t statistical significance (p>0.05). In conclusion the results from this study suggest that sublethalconcentration of nitrate and ammonia with bacterial infection have some degree of influence on thehematological, immunological characteristics and meat quality of Nile Tilapia.