Doğal olarak aflatoksinler ile kontamine olmuş yemlere maya otolizatı ilavesinin yumurta tavukları üzerine etkileri


Tezin Türü: Doktora

Tezin Yürütüldüğü Kurum: Ankara Üniversitesi, Sağlık Bilimleri Enstitüsü, Türkiye

Tezin Onay Tarihi: 2011

Tezin Dili: Türkçe

Öğrenci: HAYRETTİN MEHMET DUYUM

Danışman: SAKİNE YALÇIN

Özet:

Yumurta tavuğu kullanılarak gerçekleştirilen bu araştırmada, maya otolizatının (MO) (Saccharomyces cerevisiae) aflatoksin B1 (AFB1) ile kontamine mısır içeren yemlerde toksin bağlayıcı olarak kullanıldığında ve kullanılmadığında AFB1'in yumurtaya geçiş oranlarının tespiti, karaciğer, böbrek ve taşlıkta birikimi, performans özellikleri, yumurta kalitesi, kan parametreleri ve immunite üzerine olan etkilerini belirlemek için yapılmıştır.Araştırmada toplam 120 adet 72 haftalık Hy-Line Brown yumurta tavuğu kullanılmıştır. Araştırmada her biri 10 tavuktan oluşan 12 grup düzenlenmiştir. Her bir grup 2 tavuk içeren 5 alt gruba ayrılmıştır. Kontrol grubu rasyonları sırasıyla %0, 0.1 ve 0.2 düzeylerinde maya otolizatı (Saccharomyces cerevisiae, InteWall) içerecek şekilde düzenlenmiştir. Araştırmadaki deneme grupları sırasıyla 20, 50 ve 100 µg/kg AFB1 içerecek şekilde düzenlenmiştir. Her düzeydeki toksin grubu için sırasıyla rasyonlarına %0, 0.1, 0.2 düzeylerinde maya otolizatı ilave edilmiştir. Araştırma 5 hafta deneme periyodu, 1 hafta arındırma periyodu olmak üzere toplam 6 hafta sürmüştür.Her hafta sonunda karma yemlere maya otolizatı ilavesi hem zamana göre hem de katıldığı orana göre karma yemdeki aflatoksin B1 ve B2 oranını önemli derecede azaltmıştır.Araştırmada %0.1 ve 0.2 düzeyinde maya otolizatını tüketen gruplarda canlı ağırlık değişimi (P<0.001), yumurta ağırlığı (P<0.05), yumurta kırılma mukavemeti (P<0.05), yumurtada sarı indeksi (P<0.05), serum lizozim düzeyi (P<0.001), SRBC'ye karşı oluşan serum antikor titre düzeyinde (P<0.001) ve dışkı kuru maddesinde (P<0.001) önemli artış görülmüştür. Yumurta verimi, yemden yararlanma oranı, şekil indeksi, kabuk kalınlığı, ak indeksi, ak yüksekliği, Haugh birimini, kan serumu trigliserit düzeyleri, karaciğer ve taşlık relatif ağırlıkları ise etkilenmemiştir. Karma yemlere %0.2 düzeylerinde MO ilavesi deneme sonunda kan serumu toplam protein (P=0.001), albümin (P<0.001) ve ürik asit (P<0.001) düzeylerini artırmıştır. Yemlerde MO bulunması deneme sonunda kan serumu kolesterol düzeyi ile AST, ALT ve ALP enzim aktivitelerinde azalmaya (P<0.001) yol açmıştır.Yemlerde 20, 50 ve 100 ? g/kg düzeyinde AFB1 içeren deneme gruplarında canlı ağırlık değişimi (P<0.001), yem tüketimi, yumurta ağırlığı (P<0.001), yumurta kırılma mukavemeti (P<0.001), ak yüksekliği, Haugh birimi (P<0.01), kan serumu albümini, ürik asit ve kolesterol düzeyleri (P<0.001), kan serum lizozim düzeyi (P<0.001), SRBC'ye karşı serum antikor titre düzeyleri (P<0.001) ve dışkı kuru maddesinde (P<0.001) önemli azalma görülmüştür. Yemlerin 50 ve 100 ? g/kg düzeyinde AFB1 ile kontamine olması yumurta verimini (P<0.001), serum toplam proteini, serum trigliserit düzeylerini (P<0.001) azaltmıştır.Yem tüketimi, yumurta kalite özellikleri, kan serumu lizozim düzeyi, kesilen tavukların karaciğer, böbrek ve taşlık relatif ağırlıkları bakımından hem deneme süresi hemde arındırma süresinde MO*AFB1 etkileşimi görülmemiştir. Deneme sonu kan serumu ALP enzim aktivitesi (P=0.008), dışkı kuru maddesi ve SRBC'ye karşı serum antikor titre düzeyleri bakımından MO*AFB1 etkileşimi önemli (P<0.001) bulunmuştur.Sonuç olarak farklı düzeylerde AFB1 ile kontamine yemlere ilave edilen maya otolizatının (Saccharomyces cerevisiae, InteWall) AFB1'in etkisini, doku ve organlarda birikimini ve yumurtaya geçişini azalttığı ayrıca performans üzerine de olumlu etkilerinin olduğu gözlenmiştir.AbstractThis study was carried out to determine the effects of using naturally contaminated diets with aflatoxins with or without yeast autolysate supplementation on the carryover of AFB1 to egg, the residue in liver, kidney and gizzard, performance characteristics, egg quality, some blood parameters and immunity in laying hens.A total of 120 Hy-Line Brown layers, 72 weeks of age, were allocated to 12 groups containing 10 hen. Each group was divided into 5 replicates of 2 hens each. Control diets were formulated to contain 0, 0.1 and 0.2% yeast autolysate (Saccharomyces cerevisiae, InteWall). Treatment groups were designed to contain 20, 50 and 100 µg/kg AFB1. Diets of each toxin group were supplemented with 0, 0.1 and 0.2% yeast autolysate. This study was consisted of 5 weeks trial period and one week clearance period.At the end of each weekend, it was found that yeast autolysate supplementaion reduced the level of AFB1 and AFB2 in aflatoxin contaminated feeds.In this experiment significant increases in live weight change (P<0.001), egg weight (P<0.05), egg breaking strength (P<0.05), egg yolk index (P<0.05), serum lysozyme level (P<0.001), serum antibody titer to against SRBC (P<0.001) and excreta dry matter (P<0.001) with yeast autolysate supplementation were determined. Egg production, feed efficiency, egg shape index, shell thickness,, albumen index, albumen height, Haugh unit, blood serum triglyceride, weight percentages of liver and gizzard were not affected by the yeast autolysate supplementation. Yeast autolysate at the level of 0.2% increased the serum levels of total protein (P=0.001), albumin (P<0.001) and uric acid (P<0.001). Yeast autolysate supplementation decreased the serum cholesterol and the activities of AST, ALT and ALP (P<0.001).Live weight change (P<0.001), feed intake, egg weight (P<0.001), egg breaking strength (P<0.001), albumen height, Haugh unit (P<0.001), blood serum albumin, uric acid and cholesterol (P<0.001), serum lysozyme level (P<0.001), serum antibody titer levels against SRBC (P<0.001) and excreta dry matter (P<0.001) were statistically reduced with AFB1 contaminated feeds. AFB1 contaminated feeds at the level of 50 and 100 ? g/kg affect negatively egg production (P<0.001), seum total protein and triglyceride level (P<0.001).Yeast autolysate and AFB1 interaction was not found in feed intake, egg quality chaacteristics, serum lysozyme level, weight percentages of liver, kidney and gizzard during 5 week trial period. The significant interaction (P<0.001) between yeast autolysate and AFB1 was found in serum ALP activity level (P=0.008), excreta dry matter and serum antibody titer against SRBC (P<0.001).As a conclusion, yeast autolysate (Saccharomyces cerevisiae, InteWall) supplementation to the different levels of AFB1 contaminated feeds reduced the caryyover to egg AFB1, the residue in liver, kidney and gizzard and increased performance characteristics.