Tezin Türü: Yüksek Lisans
Tezin Yürütüldüğü Kurum: Ankara Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, Türkiye
Tezin Onay Tarihi: 2010
Tezin Dili: Türkçe
Öğrenci: FATMA İLKNUR EVRİM
Danışman: FUNDA PINAR ÇAKIROĞLU
Açık Arşiv Koleksiyonu: AVESİS Açık Erişim Koleksiyonu
Özet:Bu araştırma, Ankara İli Etimesgut İlçesi Şeyh Şamil İlköğretim Okulunun 6., 7. ve 8. sınıflarında öğrenim gören 209 kız, 216 erkek toplam 425 öğrencinin beslenme alışkanlıkları ve obezite durumlarını belirlemek amacı ile planlanmıştır. Araştırmanın sonucunda, öğrencilerin % 68.5’i üç öğün tüketirken, % 84.9’u öğün atlamaktadır. En fazla atlanan öğün % 47.3 oranı ile sabah kahvaltısıdır. Öğün atlayanlar “canım istemiyor ve vaktim yok” nedenlerini belirtmişlerdir. Sabah kahvaltısında en çok tüketilen yiyecek peynir (% 90.1), içecek ise çay (% 79.8) olarak bulunmuştur. Öğrenciler öğle yemeklerini % 64.4 oranı ile evde yemekte ve %85.9’u ara öğün tüketmektedir. Ara öğünlerde en çok yiyeceklerden simit (% 46.9), içeceklerden kola (% 45.9) tüketilmektedir. Ailelerinde yemekler ayrı kaplarda (% 91.5), masada (% 60.0) ve hep birlikte (%93.9) yenmektedir. Öğrencilerin sınav zamanı, hastayken, yorgunken ve üzüntülüyken iştahlarının azaldığı, sevinç, heyecan ve yolculukta arttığı bulunmuştur. Öğrencilerin çeşitli besinleri tüketim sıklıkları incelendiğinde her gün en fazla ekmek (% 94.8), peynir (% 84.7), meyve (% 66.1), domates (% 65.2), yoğurt (% 57.3) tüketildiği belirlenmiştir. Öğrencilerin hiçbiri düzenli spor yapmamaktadır. Öğrencilerin % 55.1’i fiziksel görünümlerinden memnunken, % 20.7’si kısa, % 14.4’ü uzun boylu olduğunu, % 21.2’si zayıf, % 19.5’i şişman olduğunu düşünmektedir. Ölçümler sonucunda ise % 19.3’ü çok zayıf-zayıf, % 51.1’i normal, % 29.7’si hafif şişman-şişman olarak belirlenmiştir.