Tezin Yürütüldüğü Kurum: Ankara Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, Türkiye
Tezin Onay Tarihi: 2011
Tezin Dili: Türkçe
Öğrenci: Banu GÜNALP
Danışman: Şebnem ELLİALTIOĞLU
Açık Arşiv Koleksiyonu: AVESİS Açık Erişim Koleksiyonu
Özet:Bu çalışmada patlıcan embriyo kültüründe dışsal Jasmonik Asit (JA) uygulamasının tuza tolerans özelliğini etkileyip etkilemediği konusu araştırılmıştır. Tuza tolerant Mardin Kızıltepe patlıcanı ile tuza duyarlı Kemer patlıcan çeşidine ait 32 günlük embriyolar, doku kültürüne alınmıştır. Besin ortamı olarak Kontrol, 10 µM JA, 20 µM JA, 100 mM NaCl, 10 µM JA +100 mM NaCl, 20 µM JA +100 mM NaCl, 10 µM JA (Ön uygulama) +100 mM NaCl veya 20 µM JA (Ön uygulama) + 100 mM NaCl ilave edilmiş Murashige ve Skoog besin ortamı kullanılmıştır. Kontrol uygulamalarında çimlenme oranı %100 ve bitki gelişimi normal olmuş, tuz veya JA ilavesi yapılan tüm ortamlarda gelişme, değişen seviyelerde engellenmiştir. JA ilave edilmesi, tuz stresinden daha fazla inhibisyona neden olmuştur. JA uygulamaları arasında, ön uygulamada 10 µM JA kullanılan ve sonra tuzlu ortama aktarılan bitkicikler diğerlerine göre nisbeten daha iyi gelişmişlerdir. Antioksidatif enzimler olan Süperoksit Dismutaz (SOD), Katalaz (CAT) ve Askorbat Peroksidaz (APX) değerleri hem tuz, hem de JA içeren ortamlarda kontrole göre çok daha yüksek bulunmuştur. Tuza tolerant M.Kızıltepe çeşidi, Kemer’e göre enzim aktiviteleri bakımından daha yüksek değerler vermiştir. JA’in kullanım dozlarının nanomolar seviyelerine çekilmesinin yararlı olacağı sonucuna ulaşılmıştır. Ayrıca embriyo kültürlerinin fizyolojik çalışmalarda tüm bitki sistemleri kadar anlamlı sonuçlar verebildiği de görülmüştür.Abstract In this study, the question of ‘whether the exogenous Jasmonic Acid (JA) application in eggplant embryo culture shows any tolerance against salt or not’ has been researched. 32-days old embryos of salt-tolerant Mardin Kızıltepe eggplant and salt-sensitive Kemer variety have been taken to tissue culture. As nutrient medium, Murashige and Skoog which was added to Control and 10 µM JA, 20 µM JA, 100 mM NaCl, 10 µM JA +100 mM NaCl, 20 µM JA +100 mM NaCl, 10 µM JA (pre-application) +100 mM NaCl veya 20 µM JA (pre-application) + 100 mM NaCl was used. In control application ,germination rate was seen as % 100 and plant-development was normal. In all the applications, in which there was JA or salt addition, the development was prevented with varying levels. The addition of salt caused more inhibition than the salt-stress. Among the JA applications, the plants for which the salt was used in pre-application and then were transferred to media included salt have developed relatively better than others. The values of Superoxide Dismutase (SOD), Catalase (CAT) and Ascorbate Peroxidase (APX), which are antioxidative enzymes, are found much higher in medium containing both JA and salt than the control group. The eggplant type of Kızıltepe, which is tolerant to salt, showed higher values than Kemer variety, in terms of enzyme activations. It was concluded that reducing the concentrations of JA usages to nanomolar levels would be useful. Also, in physiologic studies, it has been found that embryo cultures can give as meaningful results as all other plant systems.