Lactococcus lactis suşlarında inkübasyon sıcaklığı ve süresinin plazmid stabilitesi üzerine etkisi


Tezin Türü: Yüksek Lisans

Tezin Yürütüldüğü Kurum: Ankara Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, Türkiye

Tezin Onay Tarihi: 2007

Tezin Dili: Türkçe

Öğrenci: EMRE UĞUZ

Danışman: MUSTAFA AKÇELİK

Özet:

Bu çalışmada, farklı inkübasyon ve sıcaklık sürelerinin L. lactis suşlarında plazmid stabilitesi üzerine etkileri araştırıldı. Optimum gelişme koşullarında yürütülen plazmid analizleri sonucunda; L. lactis subsp. lactis U29 suşunun büyüklükleri değişen 9 adet (5.7-23.6 kb), L. lactis subsp. lactis biovar. diacetylactis U52 suşunun 9 adet (2.8-24.0 kb) ve L. lactis subsp. cremoris U70 suşunun 8 adet (5.2-22.2 kb) plazmid içerdiği saptandı. Plazmid stabilitesi üzerinde en yüksek etkinliğe sahip sıcaklık L. lactis subsp. lactis U29 ve L. lactis subsp. lactis biovar. diacetylactis U52 suşları için 40°C, L. lactis subsp. cremoris U70 için ise 35°C olarak belirlendi. Bu bakterilerde plazmid kayıplarının gerçekleştiği inkübasyon sıcaklıklarında en etkin süre 72 saat olarak tanımlandı. 82 adet faj ile yürütülen duyarlılık testleri sonucu; L. lactis subsp. lactis U29 suşu 12, L. lactis subsp. lactis biovar. diacetylactis U52 ve L. lactis subsp. cremoris U70 suşları ise 9 farklı faja karşı duyarlı bulundu. Bu bakterilerde asit üretim düzeyleri 24 saat sonunda % 0.690-0.885 ve proteolitik aktiviteleri ise 0.0141-0.0200 mg Tyr/L arasında saptandı.