Broyler rasyonlarında kullanılan inulin ve ß-glukanın besi performansı, serum kolesterol düzeyi, bağırsak uzunluğu ve immun sistem üzerine etkileri


Tezin Türü: Doktora

Tezin Yürütüldüğü Kurum: Ankara Üniversitesi, Sağlık Bilimleri Enstitüsü, Türkiye

Tezin Onay Tarihi: 2006

Tezin Dili: Türkçe

Öğrenci: ASİA SANHOURİ ELRAYEH

Danışman: GÜLTEKİN YILDIZ

Özet:

Broyler Rasyonlarında Kullanılan İnulin ve à -glukan'ın Besi Performansı, Serum Kolesterol Düzeyi, Bağırsak Uzunluğu ve İmmun Sistem Üzerine Etkileri Bu araştırma, broyler rasyonlarına ilave edilen inulin, à -glukan ve inulin+à - glukan'ının verim özellikleri, bağırsak uzunluğu, immun sistem, bazı hematolojik kan parametreleri (akyuvar sayımı, formül lökosit) ve kan serumu toplam kolesterol ve toplam trigliserit değerleri üzerine etkilerini belirlemek amacıyla yapılmıştır. Araştırmada hayvan materyali olarak toplam 320 adet erkek günlük etlik civciv kullanılmıştır. Deneme her biri 80 adet civcivden meydana gelen 1 kontrol ve 3 deneme olmak üzere toplam 4 grup halinde yürütülmüş, her grup 20 civcivden oluşan 4 alt gruba ayrılmıştır. Birinci, ikinci ve üçüncü deneme grupları rasyonlarına sırasıyla 7 g/kg inulin, 0,14 g/kg à -glukan ve 7 g/kg inulin+0,14 g/kg à -glukan ilave edilmiştir. Deneme 6 hafta sürdürülmüştür. Araştırmada hayvanlara birinci günden 21. güne kadar etlik civciv yemi (HP, % 23; ME, 3200 kcal/kg), 22. günden kesim günü olan 42. güne kadar etlik piliç yemi (HP, % 20; ME, 3200 kcal/kg) verilmiştir. Hayvanlar 10. ve 26. günlerde Newcastle hastalığına karşı Hitchner B1 (Intervet) ile aşılanmıştır. Rasyonlara ilave edilen 7 g/kg inulin katkısının CA, CAA, yem tüketimi, YYO, karkas randımanı, iç organ ağırlıkları ve oranları üzerine bir etkisi gözlenmemiştir. Ancak rasyona 7 g/kg inulin ilavesi abdominal yağ ağırlığını rakamsal olarak düşürmüştür. Toplam bağırsak uzunluğu ve sekum uzunluğu üzerine etkisi istatistik bakımdan önemli bulunmuştur. İnulin ilavesinin bazı hematolojik kan parametreleri (akyuvar sayımı, formül lökosit) ve immun sistem (serum spesifik antikor düzeyi) üzerine etkisi bakımından gruplar arasında önemli bir fark oluşmamıştır. Kan serumunda toplam kolesterol ve toplam trigliserit değerlerini önemli derecede düşürdüğü tespit edilmiştir. Rasyonlara ilave edilen 0,14 g/kg à -glukanın CA üzerine etkisi ikinci ve dördüncü haftalarda istatistik bakımdan önemli bulunmuştur. Rasyonlara ilave edilen 0,14 g/kg à -glukan CAA, yem tüketimi, YYO, karkas randımanını, abdominal yağ ağırlığı ve iç organ ağırlıkları ile oranları üzerine etkisi gözlenmemiştir. Bazı hematolojik kan parametreleri (akyuvar sayımı, formül lökosit), serum spesifik antikor düzeyleri ve kan serumu toplam kolesterol ve toplam trigliserit düzeyleri üzerine 0,14 g/kg à -glukan ilavesinin etkisi önemli bulunmamıştır. Her iki yem katkı maddesinin birlikte kullanılmaları durumunda (7 g/kg inulin+0,14 g/kg à -glukan), besi performansı düşmüş, abdominal yağ değeri yükselmiş, kolesterol ve trigliserit seviyeleri önemli derecelerde artmış olması, her iki yem katkı maddesi arasında negatif bir etkileşim bulunabileceğini akla getirmektedir. Bu nedenle her ikisinin bu çalışmada belirtilen düzeylerde birlikte kullanılmalarının uygun olmayacağı kanısına varılmıştır. Ancak bu konuda daha derinlemesine çalışmaların yapılması gereği de ifade edilebilir.AbstractThe Effects of Using Inulin and à -glucan in Broiler Rations on Growth Performance, Serum Cholestrol Levels, Intestinal Length and Immune System. This study was designed to investigate the effect of feeding broilers inulin and à - glucan either alone or combination on growth performance characteristics, intestinal length. It was also investigated immunomodulatory roles by measuring the effects on specific antibody titers, some hematological parameters (white blood cell count, differential count), and serum cholestrol and triglyceride levels. A total of 320 one-day old male broiler chicks were divided into one control group and three treatment groups each containing 80 birds. Each group was divided into four replicate groups of 20 birds each.The diets of the first, second and third treatment groups were supplemented with 7 g/kg inulin, 0,14 g/kg à -glucan and 7 g/kg inulin+ 0,14 g/kg à -glucan respectively. The experiment lasted for 6 weeks. From (0 - 21) day of age, a starter diet (23% crude protein; 3200 kcal/kg ME) were fed. From (21 - 42) day of age, a grower diet (20% crude protein; 3200 kcal/kg ME) were fed. Vaccination against Newcastle disease virus (Hitchner B1, Intervet) was administered at the day of 10 and 26. The results in this study demonstrated that (7 g/kg inulin) supplementation to the diets did not affect growth performance characteristics, numerically decreased abdominal fat, significantly increased intestinal and secal length, and decreased significantly serum total cholestrol and serum total trigilyceride levels. Inulin supplementation did not affect serum specific antibody titers and some haematological parameters (white blood cell count, differential count). The results in this study demonstrated that 0,14 g/kg à -glucan supplementation to the diets significantly affect (p<0.05) live weight at the second and forth weeks of life. At the end of the experiment live weight gain, feed consumption, feed efficiency and carcass yield and weights, rates of internal organs of broilers were not affected. Abdominal fat (slightly) and serum cholestrol (p<0.001) and triglyceride (p<0.01) levels were decreased. Intestinal length and secal length were (slightly) increased. The supplementation of 0,14 g/kg à - glucan did not affected serum specific antibody titers and some hematological parameters (white blood cell count, differential count). It was obsrved that 7 g/kg inulin+ 0,14 g/kg à -glucan supplementation to the diets did not affect growth performance characteristics, increased abdominal fat slightly, significantly increased serum total cholestrol (p<0.001) and serum total triglyceride (p<0.01) levels. Serum specific antibody titers and some hematological parameters (white blood cell count, differential count) were not affected by 7 g/kg inulin + 0,14 g/kg à -glucan supplementation. The supplementation of 7 g/kg inulin and 0,14 g/kg à -glucan to the diets did not have any synergetic effect since the lowest perfomance characteristics slightly increased abdominal fat, increased serum total cholestrol (p<0,001) and serum total triglyceride (p<0,01) levels were observed as a result of their feeding.