MİLAS İLÇESİ VE KÖYLERİNDE AİLELERİN BESLENME ALIŞKANLIKLARI


Tezin Yürütüldüğü Kurum: Ankara Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, Türkiye

Tezin Onay Tarihi: 2005

Tezin Dili: Türkçe

Öğrenci: Cemile ÇALIŞ

Danışman: AYŞE ÖZFER ÖZÇELİK

Özet:

Bu araştırma, Milas ilçesi ve köylerinde yaşayan ailelerin beslenme alışkanlıklarını saptamak amacıyla yürütülmüştür. İlçede yaşayan 140, köylerde yaşayan 140 olmak üzere toplam 280 aile araştırma kapsamına alınmıştır. Araştırma verileri; “Karşılıklı Görüşme Tekniği” kullanılarak anket formları ile toplanmıştır. Araştırma sonuçlarına göre; kadınların yaş ortalaması ilçede 42.24±1.017, köylerde 40.77±0.888 yıl; eşlerin yaş ortalaması ilçede 46.16±1.014, köylerde 45.51±0.893 yıldır. İlçedeki kadınların % 65.0’i, köylerdeki kadınların % 92.1’i ilkokul ve ortaokul mezunudur. İlçedeki ailelerin % 42.1’i, köylerdekilerin % 45.7’sinde ailedeki birey sayısı dörttür. İlçedeki ailelerin % 57.4’ü, köylerdeki ailelerin % 55.5’i iki çocuğa sahiptir. Yemekleri ilçedeki ailelerin % 52.1’i masada, köylerdekilerin % 84.3’ü yer sofrasında; ilçedekilerin % 52.1’i ayrı tabaklarda, köylerdekilerin % 47.9’u tek kaptan yemektedir. İlçe ve köylerdeki ailelerin çoğu sabah kahvaltısında zeytin, peynir, reçel, çay ve domatesi her zaman tüketmektedir. İlçedeki ailelerin % 79.3’ünün sadece fırın ekmeği, köylerdekilerin % 88.6’sının hem fırın hem de sac ekmeği tükettiği; ilçe ve köylerdeki ailelerin en çok tercih ettikleri peynir çeşidinin çökelek olduğu belirlenmiştir İlçedeki ailelerin % 60.7’si yemeklerde iyotlu tuz, köylerdekilerin % 52.1’i ise iyotsuz (rafine) tuz kullanmaktadır. İlçedeki ve köylerdeki kadınların yemek pişirirken en çok tercih ettikleri tencere çelik, yağ ise zeytinyağıdır. İlçedekilerin % 56.4’ünün, köylerdekilerin % 73.6’sının yapraklı sebzeleri ayıklayıp-yıkayıp-doğradığı ve çoğunluğunun sebze yemeklerini bir günlük hazırlayıp, kendi suyunda veya az suda pişirdikleri saptanmıştır. İlçedeki kadınların % 59.3’ünün kızartma yağını iki kez, köylerdekilerin ise % 75.0’inin bir kez kullandıkları bulunmuştur. İlçedeki kadınların % 57.1’i, köylerdekilerin % 80.7’si makarnayı haşlayıp suyunu dökerek; ilçedekilerin % 40.7’si pirinç pilavını yağda kavurarak, köylerdekilerin % 56.5’i pirinci ıslatıp, suyunu döküp kavurarak pişirmektedir. İlçede ve köylerde kadınların çoğunluğunun kurubaklagilleri suda ıslatıp, haşlayıp, suyunu dökerek pişirdikleri saptanmıştır. İlçedeki kadınların % 53.6’sının sütlü tatlı pişirirken şekeri indirmeye yakın, köylerdekilerin % 57.9’unun ise pişirme sırasında ekledikleri belirlenmiştir.